torsdag 1 mars 2012

Är du beredd?

Tänk om vi hade långa elavbrott som varade i veckor? Eller om grundvattnet plötsligt förorenades på ett stort område? Eller om en enorm oljetanker knäcktes och all olja rann ut och smetade ner hela skärgården på en natt? Eller om en stor olycka gjorde att det plötsligt stod femtio utsvultna och skrämda familjer utanför din dörr?

Jag fick igår bekanta mig med en ny sida av Marthaverksamheten. Den är kanske mindre känd, men intuitivt vet man nästan att den finns där: ansvar för samhällets grundfunktioner under kriser. Som medlemsförbund in Kvinnornas beredskapsförbund r.f. är Marthaförbundet med i MPK:s alltså Försvarutbildningsföreningens verksamhet.

MPK grundades i slutet av 1990-talet för att få ordning på en stor flora av diverse hemvärnsaktiga föreningar som vuxit fram efter att den begränsande fredsvillkoren avskrivits. I vårt land finns tydligen en stor mängd ivriga reservister som inte får sitt lystmäte fyllt på repövningar. Numera är MKP parlamentariskt styrt och en viktigt samarbetspart för försvaret. Förbundet producerar utbildning både för försvarmakten och vem som helst. Frivilligarbetare finns i tusentals, en stor del av dem är pensionerade från militära yrken. Det är förstås ett bra sätt att kanalisera dessa intressen, som ändå finns.

Men försvar mot vad? frågade jag mig då distrikschef Henrik Nysten i går berättade om verksamheten för marthorna. Det är klart att det är bra att man hittar på vettig och halvvettig sysselsättning åt människor som tycker om att leka krig. MPK verkar dessutom vara i framkant med att utveckla och modernisera verksamheternas innehåll, och försvarsmakten kunde säkert fundera över om man faktiskt också borde sätta lite (mer) tid på att utbilda beväringar i att putsa olja, skotta snö från flygfält och järnvägsväxlar, bekämpa översvämningar och dylikt. Så att man, då (och jag säger då, inte om) verkligt långvarigt och extremt snökaos utbrister, kan sätta in värnpliktiga för att hjälpa. Att det inte går som föregående vinter, då man bara kunde säga att det är för farligt för outbildade att skotta snö på spåren.

Kursutbudet som Nysten presenterade var intressant och han sade att man är mycket öppen för förslag. Det gäller bara att samla ihop tillräckligt många intresserade, ett drygt tiotal kan t o m räcka, och ge ett förslag. Vad vill du lära dig? Att klara dig utan el? Eller rinnande vatten? Att rädda dig själv och andra i sjönöd eller från vaken? Priset på kurserna är inte avskräckande, det rör sig om några tior per person per dygn.

Detta med försvar och försvarsvilja är inte alls oproblematiskt för mig. Jag blir extremt olustig av hierarkiska och disciplinära system som kväver och kränker människor nästan per definition. Att leka krigslekar och vifta med vapen gör mig direkt illamående. Uniformer är vidriga. Samtidigt kan man ju inte låta all krisberedskap vila på föråldrade hotbilder. Jag tycker därför att det är en bra sak att också Martha är med. Vi behöver kunna hantera många slags olika slags kriser och utmaningar i framtiden. Marthorna har mycket att bidra med.

6 kommentarer:

 1. Försvarsberedskap innebär inte nödvändigtvis att leka krig och vifta med vapen.Dess funktion är att fylla ut eventuella vakuum, och meddela att man kan försvara sig vid behov. Som Stalin sade efter krigen om frågan varför han inte ockuperade Finland: Varför skulle jag stoppa en igelkott i bakfickan? Vi vet att hans inställning till tex Baltstaterna var helt annorlunda, just för att de vek sig. Och finns det inga hotbilder? Ett putins Ryssland rustar upp, knappast för krig men just för att kunna hota. Samtidigt har han sett till att skapa ett beroende av gas och olja kol mm. so han kan använda som utpressningsmedel. Så det kan nog bli verklighet att klara sig utan värme och el mitt i vintern. Ukraina hamnade ju iden situationen och är på väg in i en Vitrysk modell. Marthorna är nog inga krigshetsare bara ansvarstagare. Inte heller finska armen. Jag är djupt oroad över att Sverige än en gång skrotat sitt försvar. Hade inte Sverige, Norge och Danmark gjort något liknande under 30talet hade vi sluppit båda krigen.

  SvaraRadera
 2. Visst finns det hotbilder, även militära. Det är bara det att jag tror att det *sannolikare* kommer att ske annorlunda kriser.

  SvaraRadera
 3. Jag visste inte heller att Marthorna sysslade med sånt också. Intressant. Jag skulle gärna lära mig t.ex. oljebekämpning, så att man kan rycka ut vid behov. Jag håller med dig om att det är problematiskt med armén, samtidigt som det är svårt att veta vad man ska göra med den. Själv tycker jag att alla människor (inte bara män), som inte har något direkt hinder för det, borde gå en ordentlig utbildning i krishantering, oljebekämpning, konfliktlösande osv. och gärna jobba några månader med något samhällsnyttigt också. Jag tror det skulle vara bra både för individerna och samhället.

  SvaraRadera
 4. Hur kämpar man mot att det inte finns mer än ett sätt att mobilisera krafter i samhället, "katastrofmobilisering", är väl ok, men mot bolagisering och tolkningsföreträde och prisbild på boende, hör man inte ett käft?! Ska svensken betala för varenda vattendroppe och varje gång hon slår på datorn,och betala mer än hälften av en sin sjukpeng i hyra? Jag snackar inte om de friska i den rullande administrationen, utan om stupade, UTAN katastrofberedskap! Vad tänker von-Essen om politik?

  SvaraRadera
 5. Om man skrollar längst ner på sidan i bloggen hittar man ett ordmoln, den vägen får man fram alla inlägg jag skrivit om politik. Exvis detta: http://essetter.blogspot.com/2011/08/har-populismen-kommit-for-att-stanna.html Också taggen etik kan ge relevanta träffar.

  SvaraRadera