lördag 31 mars 2012

Projekt Pondus publicerat

Äntligen fick vi webbsidans första version färdig! I ett antal veckor nu har otaliga människor satt massor av tid på att diskutera och planera hela projektet. Vi har kartlagt webbsidor och databaser och funderat över skillnader och likheter i hur man beskriver saker och i hur informationen är strukturerad. Vi har jämfört med internationella projekt och standarder och gjort otaliga dokument. En liten del av det finns publicerat på vår Pondus wiki.

Idén föddes egentligen redan för ett år sedan: en idé om att göra Svenskfinland till ett litet laboratorium för öppen länkad data. Grundkonceptet är att gå fram iterativt, vi testar oss fram. Med så väldigt många aktörer och informationssystem lever fältet dessutom hela tiden. Tekniken är ny för de flesta och kräver ett helt nytt tänk. Men vi som producerar mycket digitala material på svenska i Finland är ändå en förhållandevis liten grupp, och vi har möjlighet att ganska enkelt samla oss kring ett bord: offentliga instanser, kommersiella aktörer och tredje sektorn. Därför är detta så oerhört roligt och givande.

Projekt Pondus handlar om att förenhetliga våra system och att skapa öppna gränssnitt. För vi tror på att öppenhet ger synlighet för det innehåll vi producerar eller förmedlar. Det ger också ger bättre tjänster och användarupplevelser. Samordning ger styrka. Då man producerar material med allmännyttiga eller kommersiella syften, vill man förstås hitta intresserade människor som kan ha glädje och nytta av det man gjort.

Det har känts otroligt fint att det har gått att hitta samarbetsparter och finansiärer och vi har fått stöd och goda råd från många håll. Bland organisationerna finns många olika behov och situationer och utmaningarna är många. Digitaliserade arkivmaterial skulle absolut vara värdefulla att få med och säkert väcka stort intresse som länkad data. Just kulturarv är ju vårt gemensamma kulturarv, som vi alla borde ha tillgång till. Samtidigt är varje litet steg mot samordning ett steg i rätt rikting. Jag hoppas ändå att det svenska i Finland i och med detta kan komma att bli både synligt och intressant i Finland och Norden. Vi måste vara modiga och öppna.

Så bekanta er gärna med pondus.info, gilla oss på Facebook och följ oss på Twitter!

2 kommentarer:

  1. Oj, vad det skulle vara kul att jobba med det här :)

    SvaraRadera
  2. Det är nästan det kuligaste jag gjort :) Alla kan ju dessutom bidra!

    SvaraRadera