onsdag 27 juni 2012

Döda


Sitter på tåget och tänker på dem som var ombord på tåget vid olyckan i Myrbacka här om dagen. Att kalla det olycka är väl fel ord. Jag vet inte vad rätt ord skulle vara. Jag tänker mig att det är det värsta med att jobba på ett tåg, att man oväntat kan bli utsatt för suicidala människors handlingar. Dessutom på ett fruktansvärt brutalt sätt. Jag har själv varit med en gång. Jag visste inte att jag vet hur människoblod luktar. Men jag kände lukten och visste vad som hänt, innan konduktören meddelade det. En bråkdels sekund. Det var osannolikt hemskt. Värre än rasslet under hjulen. Det var ändå tågpersonalen som fick gå ut och kolla läget, vänta på räddningspersonal. Vänta.

Egentligen borde man inte skriva om sådant. Eller snarare borde man inte publicera sådant. Jag är alldeles övertygad om att medieuppmärksamhet kring våldsamma handlingar planterar idéer i rubbade sinnen. Plötsligt tror man att man har en möjlig lösning, en enkel utväg på sin ångest. 

Våld mot barn är obegripligt. Det är också det som är det allra mest fruktansvärda och obehagliga med nyheterna från Syrien. Avrättningar av hela familjer i deras hem. Det verkar inte ens cyniskt sett rationellt. Folk vars barn är hotade har ingenting att förlora.

Jag märker att mina tankar går till Dostojevski. Till Raskolnikov och till barnamordet i Bröderna Karamazov. Jag tror att dessa saker inte finns bättre genomtänkta någon annanstans.

2 kommentarer:

  1. Bra! Jo man ska skriva om sånt. Men man ska dra konsekvenserna ur det man sett. "Rubbade" är inte ordet, på dem som tar livet av sig.Snarare är "rubbat" namnet på Reinfelds kalla Sverigehat. Och Syrierna som kommer hit gillar ofast Assad. Ja, bara så du vet, så är de kalla som stenstoder sitter som presidenten själv och ser till att få kuken masserad under det att de fattiga dör. (Secret police, sees you, too). Ett obeskrivligt hjärtlöst förhållningssätt mmot muslimer o andra. jag antar att det är mest muslimer som dör, Och att den sk "presidenten" är "kristen".

    SvaraRadera
  2. Sorry, högättade ädla ättling från det "essenska" huset. :)) jag har inte riktigt FATTAT att du hittar dina news i FINLAND. Men varför beskriver du inte "det finska",då. DÄR kan det ju inte vara *Reinfeldspolitikens fel allting, så som jag gärna vill ha det till att det är i Sverige. jag kan inte hjlpa det. FÖRORTSSPROBLEMEM och utslagningen är gigantisk och han SKITER i det med sin j-a "arbetslinje", så små ersättningar att ingen hinner få mark under fötterna eller vågar eller kan göra nåt, ö h t.

    SvaraRadera