måndag 7 maj 2012

Skapa din egen webbprofil


Har du googlat dig själv på länge? Vi började dagens föreläsning med att titta på en video om hur Google fungerar. Vi hade tangerat ämnet förr, så det var mest som repetition och en presentation av hur textsökningar fungerar. Sökmotoroptimering (SEO) är ett hett område och också som privatperson är det bra att ta kontroll över sin egen webbprofil och fundera över sökresultaten.

Vi googlade sedan ett antal personer och kunde hitta mer och mindre trevliga resultat. Jag tror och hoppas att min poäng blev klar: om du inte själv förser söktjänsterna med egen info om dig, gör någon annan det. Och det är kanske inte alltid så trevligt. 

Sidor som vanligen rankas högt av Google är Wikipedia, universitetens offentliga sidor och bloggar. Ett enkelt sätt är alltså att blogga under eget namn. På så sätt kan men ge en rättvis bild av sina egna kompetenser och intressen. Vi talade också om Twitter och hur det fungerar och varför det är bra att twittra. För att spara twittertrådar rekommenderade jag Storify, eftersom twitter inte är sökbart i mycket mer än ett dygn bakåt.

Ett annat och mycket bra sätt att styra vad folk hittar om en på nätet är att skapa offentliga profiler i professionella nätverk. Google+ erbjuder en bra kanal till Googles index. För akademiker är Academia.edu bra, liksom LinkedIn, som erbjuder möjligheter att göra upp bra CV:n och också kommunicera med kolleger. Jag visade också Quora, som åtminstone just nu kommer rätt högt upp bland resultaten för mig.

Dessutom rekommenderade jag att man publicerar sina presentationer på SlideShare. Det lönar sig att satsa på att göra presentationerna så att man kan och täcks publicera dem! Prezi tenderar komma högt i sökresultaten.

Gällande webbtext, som de flesta någon gång kommer att skriva, påpekade jag att det i princip rör sig om ett helt annorlunda skrivande. Några korta råd jag gav var:

-skriv koncist, läsningen är hoppande och långsammare
-skriv journalististiskt: pang på rödbetan, viktig med tanke på SEO
-rubriken viktig: se ovan, tänk på googlarna
-skriv enkelt: korta meningar, korta stycken
- tänk på webbsurfarna: bra mellanrubriker, listor, andra hållpunkter i texten
- om det blir mycket text: dela upp den på flera sidor, eller gör ankare i sidan: det kräver rätt mycket analys och planering
-ta exempel av andra sidor du tycker funkar bra, där man hittar bra

Sedan tittade vi på en del andra sajter, så som Flickr och Delicious. Videodelningssajter nämnde jag mer i förbigående. Sist talade jag kort om statistik och länksökning. 

Detta var den sista föreläsningen och jag hoppas på respons av studenterna, inte minst för att kursen är tänkt att göras om nästa år. Vissa saker vet jag redan själv att jag behöver åtgärda, bland annat biten om informationssökning och databaser och användningen av Moodle. Som helhet har det varit en jätterolig kurs att hålla, intressanta diskussioner och studenternas bloggar har gjort undervisandet mycket givande.

11 kommentarer:

  1. Skulle gärna ha tagit den här kursen! :) En sak jag redan en tid undrat, finns kursdeltagarbloggarna samlade någonstans, de skulle vara kul att läsa. Plats för en Storify? :)

    SvaraRadera
  2. Tack. Jag kanske kan lägga in länkarna till godkända bloggar här, bara jag gått igenom dem :)Är nog inte säker Micke att du skulle ha lärt dig så hemskt mycket nytt (kanske lite om digitalisering), men du skulle säkert kunna komma med intressanta synpunkter och kompletteringar. Välkommen med nästa år!

    SvaraRadera
  3. (Varför försvinner mina kommentarer så ofta när jag försöker publicera dem!? Nå men en gång till...)

    Verkligen en kurs som jag åtminstone borde och skulle gärna ha tagit! Och dina bloggtexter gav oss andra många nya idéer.

    Undrar hur man borde göra med wikipedia. Inte kan/ska man skriva om sig själv där, eller? Borde man fråga någon kollega göra det? Eller vänta på att någon märker att här finns en person som ska introduceras som en av "Suomalaisia historioitsijoita"?

    SvaraRadera
  4. Tack, Anu. Wikipedia rekommenderar inte att man skriver om sig själv, även om det nu inte direkt är förbjudet. http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Artiklar_om_nu_levande_personer Kanske historikerna kunde engageras att skriva om varandra för att höja fackets profil? :)

    SvaraRadera
  5. Jösses vad ni är märkvärdiga och fina."Skriva om sig själv på wikipedia", jo jag tackar. Får jag som BARA skriver om mig själv och BARA här på blogspot ställa en fråga som då ägs av svenska staten, eftersom den äger mig. *Ursäkta min bisarra humor* (jag har mött många såna "fina" som inte svarar på tilltal från mig, men frågan är om dessa är så "smarta" som de själva tror. Frågan?Hur i hela världens fyrar länkar man till ett av sina personliga inlägg, HÄRINNE, på blogspot, räcker ju inte att skriva rattataa.blogspot.se, och det är vad som står i adressen, när jag är inne och läser MINA EGNA inlägg.

    SvaraRadera
  6. Ja historikerna kan ju alltid skriva om varandra för ämnet historia nuförtiden handlar mer om vilken historiker som berättar historien. Är ju fint om studenterna slipper köpa alla böcker som måste skrivas innan varje enskild historiker fått försvara sina teser och en konsensus uppnåtts om vems tes som är "sannast".

    SvaraRadera
  7. Om du klickar på inläggets rubrik får du nog fram en specifik adress för varje inlägg. Åtminstone för mig funkar det bra.

    SvaraRadera
  8. Ahh, TACK! SÅ "fiffigt" kunde det va'. Hur underbar ÄR du, egentligen!!??? :)))*Går nu och tittar på dina PERFEKTA prezis*.
    Mercie!
    Och om jag ska "hänvisa", med länk till första sidan (UTAN att det är ett specifikt inlägg, (fast det är väl "förstasidan", härinne, för vi har liksom ingen "home"-sida, eller har vi? Hur gör jag då?)

    SvaraRadera
  9. Men då borde väl rattataa.blogspot.se räcka?

    SvaraRadera
  10. Kursbloggar:

    http://lurifax.blogspot.com/
    http://thatarrowintheknee.blogspot.com/
    http://digitalkultsabina.ratata.fi/
    http://anynumos.wordpress.com/
    http://miriamdesouza.wordpress.com/
    http://lindahaglund.sve.fi/
    http://radergummi.wordpress.com/
    http://blogs.helsinki.fi/tasjoblo/
    http://sabu88.blogit.fi/

    SvaraRadera