söndag 29 april 2012

Från flow till reflektion och tillbaka

I dag har jag läst två rätt intressanta texter som jag blivit uppmärksammad på via Facebookvänner. Den första handlar om ledarskap à la Winston Churchill, som tydligen var en bipolär personlighet, den andra om dygd och informationsfiltrering (fi). Båda texterna innehåller en viktig poäng, tycker jag.

Jag tror att det var Mirjam Kalland som en gång skrev, i en kolumn jag tyvärr inte hittar nu, om hur en lättare depression eller nedstämdhet hjälper en att ta distans, ta ett steg bakåt och reflektera över livet och vad som är viktigt. Det är något som hör livet till.

För människor som arbetar i flow tänker jag att detta är särskilt viktigt: att våga stanna upp och kritiskt, kanske till och med pessimistiskt, granska vad man egentligen sysslar med, vad som är värt att satsa på, hur mycket man ger av sig själv och varför man gör det. Passionen för det man arbetar med, övertygelsen om att man vet vad som bör göras och hur, är en underbar tillgång. Men den innehåller också hela tiden en fara för att man bränner ut sig, glömmer andra viktiga saker i livet eller annars förfaller till tunneltänkande. Därför tänker jag att stunderna av frustration och missmod fyller en viktig funktion, de ger en möjlighet att reflektera och ta lite distans till det man brinner för. Det ger en också mer styrka och kanske nya perspektiv när man väl kommer igång igen.

7 kommentarer:

 1. Man vill så mycket. Men man ska tala om för andra att det dom gör inte duger, kan bli bättre etc.I stället säger man att alla är bra som dom är, medan mammorna och papporna gnäller och gnäller över ungen Och endera dan är ungen en berömd illustratör Var litet positiva gnällspikar ni vet inte vad som förborgas inom den mänskliga naturen och varje människa är helig, varje blomma varje fågel
  TACK Jessica "Essetter", det gör mig så glad att du låter "ljuset sippra in i tunneln" Så länge man hänger med och vill "lagom mycket" och "gör som alla andra", så "ÄR" man någon i samhället, så har man vänner. men om det är en naturgiven sanning??? Absolut inte - utan en komplett "social "lagom"-konstruktion. enomsyrar allt från politiker till minsta "clerk". hur är det i "fria företagar"-världen? "GÖRA" - göra det som ger profit
  Det som alla vill ha En sån "allomfattande" vara blir nog allt svårare att uppfinna
  Dagens jobb (bland männen?) Tillverka (bygga, sälja) och kvinnorna vårdar folk som kommit hit och blir gamla utan ett ord av landets språk i bagaget. Ta dstans så kan du GE, JESSICA. Starta filosofi och dataskola för tjejer. (???) men are so complicated, and they don't LIKE us, make deamons of mother's so they themselves will get all the support Gör kvinnor till SJÄLVSTÄNDIGA innovatörer!!
  *JIIZUS how I WISH*

  SvaraRadera
 2. Snälla Jessica, Facebook och fi pratar om "dygd och informationsfiltrering", men SNÄLLA varför länkar du inte till det då? Du förstår väl att papporna och mammorna först och främst måste bevara dygden och oskulden (hos flickorna) Så är det HÄR så är det i öst Vi måste tillse att kvinnorna har en chans. where marriage comes on second, third or whatever place in a young woman's life *Long live American college girls* WHERE boys aren't norm. AMEN!

  SvaraRadera
 3. Texten handlade om intellektuell dygd, dvs eftertanke och vishet då man tar till sig information, dvs sätter man sin tid på att försöka komma närmare sanning och vishet, eller läser man skandalpress under den begränsade tid man har? Alltså reflektion, kontext, kvalitet, ambition och intellektuell ärlighet. Det var precis bara sådana dygder det handlade om. Jag tycker det är en positiv sak att begreppet används på detta sätt. Kan inte själv komma på ett bättre ord heller, att använda i sambad med en medveten värdebaserad självutveckling. Lite påverkad av upplysninge är jag, på detta sätt ... ;)

  SvaraRadera
 4. Aha, upplysningens "dygd" Hmmm, ja, REFLEKTION *Fast jag var sån redan som liten, så* En "dotter av upplysningen", hur vackert är inte det (Ett adoptivbarn kom till "den svenske arbetaren", kom att vara uppvuxen i svinalängor, men är också genom sitt blotta vardande, en arvtagare till upplysningen Oh tack GU, tack UU, tack nuvarande Linnéuniversitetet)
  "Fi" (jag trodde du menade feministiskt initiativ,:))) men kanske hela Finland är ett sådant med VEM VET? Rackans knepigt språk, pappa talade "tornedalsfinska" med kompisar:))

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera