söndag 8 april 2012

Öppen undervisning

Läser som bäst Martin Wellers The Digital Scholar, vilket fick mig att fundera på öppna undervisningsmaterial på webben. Konstaterade att Virtuaaliyliopisto lagts ner för över ett år sedan. Öppna universitetet har intressanta kurser och material, men det kostar tydligen att komma åt materialet. Varför i all världen?

Det finns en hel del information om utbildning på webben, exempelvis Opintoluotsi och via Edu.fi kan man komma åt en del gymnasiekurser. Vetamix har också väldigt mycket bra men splittrat material, som främst lämpar sig som resurs för lärare, snarare än självstudier, eftersom materialet inte är strukturerat till studiehelheter.

Men gällande mer avancerade studier verkar man inte anse öppen tillgänglighet och självstudier höra till livslångt lärande etc etc i vårt informationssamhälle. Eller har jag missat någon viktig resurs? Man tycker att allt undervisningsmaterial som produceras vid högskolor också borde publiceras open access, skulle inte alla vinna på det?

3 kommentarer:

 1. Ja, de tar ju en liten hacka för sina kompendier "professorerna" och vill väl inte mista den inkomsten, så det blir väl samma om de (mot förmodan) skulle få upp dem på webben, "for open access". Och de är rädda för att kränka copy-rights om de tar för många sidor ur ett läromedel.

  De senare borde finnas digitala, men du såg ju priset för att få läsa dem, 55 GBP.

  Men att de finns (som pdf), är ju ok, men jag tror att dessa pdf är kopieringsskyddade så att det bara går att göra säkerhetskopia, på dem. Inget som flera studerande kan dela kostnader på, alltså. DESSUTOM: Att skriva ut dem, kostar ju en krona per sida. Om man har en bok på 800 sidor, så.. nä fy f-n


  Alla, alla, alla vill ha pengar på det de en gång "anlagt" Se på elledningar i gamla hus. Folk har betalat på dem i decennier, ändå ska elbolagen ha 3-400, vart kvartal, för samma gamla ledningar år ut och år in. :) Och folk betalar, för dem (i Sverige) - det är det lustiga!

  SvaraRadera
 2. Något av de riktigt stora amerikanska universiteten lär ska ha föreläsningar tillgängliga på webben, men minns inte vilket.

  Det fanns en gång en repetition av gymnasiets kurs i finsk grammatik på Yles sidor, med korta regler och så ifyllnadsuppgifter. Jag tyckte det var jätteroligt att gå dit och öva, men den har inte upprätthållits på länge - jag vet inte ens om den finns kvar...

  Livslångt lärande i all ära, men hur ska man lära sig? (Jag säger förstås "bibliotek!", men jag är kanske lite partisk;-)

  SvaraRadera
 3. Jo, man hittar en hel del undervisningsmaterial och hela kurser från USA på webben, riktigt hög nivå ofta. Det var egentligen det som fick mig att fundera på varför man i vårt samhälle pantar på kunskap som man gör. Vi som ska vara så bildade, kompetenta, moderna och öpnna ...

  SvaraRadera