fredag 24 februari 2012

Vårt gemensamma kulturarv

Jag följer igen med avund med skeenden i Sverige. Nej, inte diverse kungabarn, utan initiativet till samarbete mellan de svenska minnesorganisationerna (museer, arkiv och bibliotek) och det svenska Wikimedia. Trots att finska Wikipedia är en av de mest använda, är aktiviteten i form av samarbete med kulturarvssektorn svagt. Direkt pinsamt svagt om man ser till exempel till Wiki loves monuments-kampanjen. Den finska föreningen är liten och skulle definitivt behöva stöd av både offentliga institutioner och tredje sektorn.

Stödet behöver inte ens vara ekonomiskt, utan det kan gälla att ge innehåll till det icke-kommersiella projektet. Arkiven är sprängfyllda av digitaliserade material som ligger och väntar på att någon eventuellt ska hitta på att gräva fram dem (om de ens finns tillgängliga på webben) i krångliga databaser.

Har man ens övervägt att använda Wikipedia som marknadsföringskanal? I Tyskland har riksarkivet framgångsrikt marknadsfört sina foton via Wikipedia. I Finland finns det inte ens allmänt tillgängliga officiella porträtt av våra presidenter som man får använda. Alltså på riktigt. Det handlar om allas vår gemensamma egendom. Ibland blir jag så upprörd på att man inte får ändan ur vagnen med så enkla saker som detta.

2 kommentarer:

  1. Men i Sverige har också tittat lite på hur de gjort i norge

    http://www.norskkulturrad.no/2011/12/publikasjon-om-fotojuss/

    SvaraRadera