lördag 24 november 2012

Författaren och den digitala texten

Det finns en hel del forskning och teori kring hur datorerna påverkat litteraturen och textproduktionen. Minna Lindeberg ger ett underbart exempel i sin blogg. Redskapen vi använder för att producera texten formar den, påverkar den. Som Mia Franck skriver är skrivandet också en fysisk handling. På skärmen kan orden och bokstäverna skuffas runt eller som hos Minna byta färg för att visualisera struktur.

Den publicerade litterära texten går ännu i dag ofta en vandring till en auktoriserad version, den tryckta, fixerade och statiska texten med en angiven början och ett enda slut. För att kanske en dag igen släppas fri av en engagerad läsare (ger förlagen och författarna oss den friheten, den möjligheten?) eller en forskare, att igen omtolkas, omarbetas, förändras, analyseras, visualiseras i den språklek datorer ger möjlighet till.

Textens oändliga formbarhet, processernas instabilititet och tolkningarnas ofrånkomliga mångfald blir påträngade, svårignorerade i den digitala världen. Kommunikationens, betydelsens och språkets komplexitet kan synliggöras. Versioner och varianter, tidigare ofta dolda eller svårhanterliga, tränger sig på och översvämmar oss. Vilken rikedom och vilken gläde tänker jag.

För mig finns här kulturens hjärta, kärnan av att vara människa, förutsättningarna för allt tänkande. Och så undrar jag inte alls varför humanister behöver skriva långa böcker för att kunna förklara sina poänger. Språket och kulturen är ovanligt bångstyriga material, då man vill vara exakt.

2 kommentarer:

  1. Precis, språk och kultur är bångstyrigt. Vad glad jag blir över att läsa det här blogginlägget. Fascineras av det här med alla versioner och varianter, hur sånt växer och frodas, betydelser som förändras för att det också finns olika sätt att läsa och tolka.

    SvaraRadera
  2. Tack, Mia. Vad glad jag blir för din kommentar! På nåt sätt funderar jag på hur författare och läsare kunde mötas närmare i skrivprocessen. I dag kapas kontakten i normala fall av förlagsprocessen och hur man nu för tiden ger ut böcker. Jag tänker mig att det finns en del intressant nyskapande verksamhet också, men har inte direkt stött på något finlandssvenskt fall åtminstone. Tänker att det säkert i framtiden kommer att finnas ännu flera olika sätt att författa och publicera skönlitterär text.

    SvaraRadera