lördag 31 januari 2015

Nya former av data och forskningsfinansieringTre dagar i Washington och tre dagar av brainstorming, diskussioner och internationellt nätverkande kring digital humaniora och samhällsvetenskap och forskningsfinansiering. Organisatör var Trans-Atlantic Platform, vars syfte är att underlätta internationella forskningsprojekt. Nu låg fokus på digitala material och experter från olika länder och med olika bakgrund arbetade för att ta fram förslag på riktlinjer för framtida utdelningar av forskningsmedel. Ni kan tänka er hur otroligt intressant det var. 

Diskussionerna förbereddes med presentationer av bl a en OECD-rapport om data och forskning, öppen myndighetsdata och olika former att strukturera och utnyttja data, t ex den artificiella (dvs en som lär sig nytt hela tiden) juristen ROSS. I diskussionerna talades det mycket om datas kvalitet, länkning, hållbarhet och återanvändbarhet, samt om vikten av att höja kompetensen. Samma brännande frågor finns överallt, frågor om hantering av digitala metoder och material. Det fanns mycket kompetens på plats och också smärtsamma frågor kom upp, som problem med beständiga länkar eller det faktum att det finns universitet i Europa, där den it-ansvariga har sämre lön än en lokalvårdare, vilket gör det ganska svårt att bedriva avancerad digital forskning. Den offentliga sektorn måste satsa ordentligt på it-kompetens om man ska komma någon vart. Konkurrensen om de kreativa sakkunniga med bred kompetens är verkligen hård. 

Helt klart blev också att "gräsrotsrörelsen" Research Data Alliance är och kommer att vara av en central betydelse. Att göra digital forskning är verkligen inget man kan göra på egen hand i olika länder. Den som är intresserad av RDA kan komma den 10 februari till CSC för att höra mera. RDA är öppet för alla intresserade.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar