fredag 10 juni 2011

Ännu lite om readers som filter
Jag gjorde en liten lekfull enkät bland mina facebookvänner om hur många som använder flödesläsare. Jag fick 70 svar och många intressanta kommentarer. Jag hittade snabbt sökt faktiskt inga uppgifter om saken på webben. På basis av denna lilla enkät och några kommentarer på bl a Quora verkar det som om det inte riktigt finns några riktigt användarvänliga helt tekniska lösningar för att hantera större mängder flöden. Appar är visserligen ofta behagliga att använda, men mängderna man kan hantera överskådligt verkar begränsade. Google Readerns något karga gränssnitt är sannolikt det effektivaste hittills, om man vill följa väldigt många flöden helt systematiskt.

En del hade försökt använda Readern, men tyckte att den inte räckte, informationsmängden upplevdes snart som ohanterlig. Själv brukar jag bloggvis skumma igenom mina drygt hundra flöden dagligen i Readern, men i alla fall var tredje dag och klicka bort alla som lästa. Till saken hör att jag inte prenumererar några nyheter till Readern, utan endast flöden som producerar färre dagliga poster eller som är väldigt specifika och yrkesrelevanta. Om man sätter stora mediehus i Readern är det klart att den blir stockad och oöverskådlig. Däremot är den ett ypperligt verktyg för att följa med trevliga mindre produktiva bloggar som man kanske annars glömmer kolla upp. Om man vill testa kan man kolla Annika Lidners video om hur man gör. Hur lätt som helst, fast jag tror hon glömmer att påpeka att man måste registrera sig på Google - annars hittar ju flödena inte fram.

När jag stöter på relevanta inlägg kan jag antingen stjärnmärka dem i Readern eller så bokmärker jag dem med ämnesord på Delicious - som för övrigt också är ett helt superbt ställe att söka information på! Det lönar sig nog att prova på annat än Google ibland!

Nyheter ja, de massiva megaflödena som alltför ofta är för ymniga eller innehåller allt möjligt i en salig röra. Tills vidare är det Twitter och Facebook som fungerar som bästa filter. Viktiga nyheter sprids med stor hastighet i sociala medier. Själv har jag också några widgetar i min iGoogle-sida från olika medier. Där går det lätt att få en överblick. Readern har också en bra widget, men den är av någon orsak svår att hitta. Det borde vara denna. Framför allt gäller det att inte vara rädd för att registrera sig på olika ställen. Det är en förutsättning för att man ska kunna filtrera informationen på webben. Börja fast med iGoogle.

2 kommentarer:

  1. (Sent kommentar p.g.a resan.) Bara "drygt hundra"!? Jag har 524. Alltså du är mer proffsig med filterande?

    SvaraRadera
  2. Eller krångligare? Jag tror inte jag skulle klara av väldigt många fler flitiga bloggare. Vissa flöden kan ändå innehålla tiotals inlägg per dag. Då skulle det gå över min stresströskel. :)

    SvaraRadera