söndag 24 februari 2013

Checklist för it-systemanskaffningar

Detta är min personliga checklista, som baserar sig på mina egna erfarenheter. Proffs på området är jag kanske bara till en mycket liten del, men min erfarenhet säger att det kan bli mycket dyrt och krångligt om man inte tänkt på dessa saker (också).


 1. Behöver vi verkligen ett nytt system för denna process? På riktigt? Blir den bättre och mer rationell? Försnabbas processer i verkligheten? På vilket sätt blir verksamheten effektivare? Vad vill vi uppnå?
 2. Vad kan man förlora gällande informationsgång och kvalitet då man automatiserar delar av processen? Vilka risker finns för brister i kommunikationen, då den tvingas in i ett så minimalt format som ett it-system kan erbjuda?
 3. Finns det något redan existerande system där relaterad information finns sparad? Är det möjligt att integrera de nya funktionerna i detta/dessa system? Eller integrera gamla system i det nya?
 4. Om inte, kan man genom en serviceorienterad lösning länka ihop existerande information? Hur kan den nya informationen länkas till information i de andra systemen?
 5. Har den nya systemet modern och öppen källkod eller handlar det om någon dinosaurielösning? Kolla med andra som använt systemet på riktigt.
 6. Hur är det med funktioner och egenskaper som vi anser viktiga, men som inte finns färdigt i systemet? Vem får bygga dem, med vilken tidtabell, vilken risk och vilken kostnad och vem äger de nya tilläggen?
 7. Exitstrategi. Beakta kompetens.
 8. Dokumentation. Vem gör, var finns, vem har tillgång.

1 kommentar:

 1. For safety purposes, high visibility Safety vest and Reflective tape are going to make you far more visible.

  SvaraRadera