söndag 16 augusti 2009

I väntan på virus

Det nya svin-fågel-A-viruset sprider sig sakta men säkert. För den som verkligen behöver vaccinet är väntan på sprutan lång. I Finland har man valt att skaffa en dos per knopp (trots att det skulle behövas två). De första doserna kommer inom några veckor. Först skall vårdpersonalen vaccineras, säger man på det nya Institutet för hälsa och väldfärd.

Ur informatikerperpektiv är det intressant att analysera webben och informationen om influensan en aning. Det första som slår mig är med vilken rasande fart forskning görs, och hur webben och e-publicerandet möjliggör blixtsnabb informationsspridning. På PubMed finns redan forskning om handtvättningens effektivitet (ja, tvål och vatten funkar faktiskt bra) och utredningar om immunitet (vanlig A-virus immunitet kan kanske skydda lite) och annat, det mesta begripligt för läkare mer än för oss andra.

I Finland förhåller sig myndigheterna tydligen med kännspakt stoiskt lugn. Man kan ta kontakt om man har frågor. Det är inte lätt att piska upp panik eller riktiga krisstämningar i vårt land. Som väl är.

Fast lite avundsjuk kan man ju bli. I krisgruppernas förlovade land informerar Krisinformation.se om influensan. Och på Smittskyddsinstitutets sidor kan man bekanta sig med veckobrev.

Där kan man konstatera att det inte bara är de äldre som inte drabbats, som media gått ut med. I själva verket är det under trettioåringarna som är värst utsatta. Fast själva siffrorna lär väl inte längre vara så realistiska.

Efter en timmes efterforskningar är jag av samma åsikt som när jag började. Jag tror att det absolut fiffigaste är att satsa på att bonga det nya viruset. Medan det ännu är snällt. Den som läser finska kan bekanta sig med en några år gammal artikel om influensapandemierna i Tiedelehti. Jag är rädd för att det kan vara kortsiktigt att vaccinera hela befolkningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar