söndag 15 september 2024

Scaramouche, Scaramouche

Hufvudstadsbladet 15 september 1924.



Scaramuccia var från början en gestalt i commedia dell'arte, en inte helt sympatisk karaktär. Den korta,  svartklädda "svarta flugan" var förebild och inspiration till Johannes Paulsens Scaramouche, baserad på Poul Knudsens text, som Jean Sibelius skrev musik till 1912-1913. Det var meningen att det skulle vara pantomim, men Knudsen skrev ändå repliker till, till Sibelius förfäran och förtret. Storyn är ett triangeldrama och musiken anses väl vara riktigt bra. Man försökte sätta upp verket på Svenska Teatern 1917-1918, med det verkar inte ha blivit av, utan premiären kom att bli i Köpenhamn först 1922. Premiären i Finland var på Kansallisteatteri våren 1923. I huvudrollen dansade Ruth Snellman, Sibelius dotter.


Ruth Snellman. Suomen Kuvalehti, mars 1923.



Rex Ingrams film Scaramouche hade premiär 1923. Det är en historisk film, förlagd till franska revolutionen, två timmar lång på Youtube, baserad på en då färsk roman med samma namn. Intrigen är lång och invecklad, förstås med ett triangeldrama som pudelns kärna. Hbls recensent var inte odelat positiv: "I detta filmverk återspeglads franska revolutionen som den blodiga häxsabbaten, med de obehärskade lidelsernas oberäkneliga och fruktansvärda konsekvenser, för vilka t.o.m.iscensättarna själva i vissa ögonblick rygga tillbaka. … Kärleksagan som är inflätad, kan inte av de unga medspelande skötas så, att styrkan och längtan och storm av känslor skulle framstå som mäktiga inre upplevelser." Trots detta gjorde den filmen rekord i både London och Paris.




Vad man inte allmänt noterade i filmen var att det bland statisterna fanns en finlandssvensk adelsman, Gösta Wrede. Filmen innebar genombrottet för huvudrollsinnehavaren, den mexikanske Roman Novarro, som efter detta fortsatte sin karriär i Hollywood som Ben-Hur, vilket en entusiastisk Gösta Wrede rapporterade hem i Filmrevyn. Gösta hade åkt över för att skriva filmjournalistik, men drömde om en karriär som skådespelare och han hade också ännu 1924 en liten roll i en av Victor Sjöströms filmer, Men karriären tog inte fart och han funderade på att återvända, och dog sedan kort senare, inte ens 30-år gammal. 

Gösta Wrede af Elimä. Filmrevyn, 1926.


Typiskt för Scaramuccia är att få stryk på scen, och stryk har också amerikanen Anthony Scaramucci fått. Han är en rättfram bankir, som ofta stött demokraterna och ändå gjorde ett rekordkort gästspel i Trumps regering 2017. Ett säkert sätt att få stryk. Sedermera har han hjälpt preppa Kamala Harris inför tv-debatten. Amerikansk fandango.



söndag 8 september 2024

Skillnaden

 



Skillnadstorget har egentligen försvunnit som adress idag och Skillnaden associeras kanske oftast med Skillnadsgatan, som utgör en fortsättning på Mannerheimvägen (tidigare Henriksgatorna). Området har, liksom området kring Tre Smeder (Spårvägstorget) varit i ständig förändring och samtidigt en bestående knutpunkt för stadsborna i deras dagliga rörelse genom stadens rum.


Student Andreas Kusmins bild av Skillnadstorget
 såldes av Wasenius bokhandel
.


Området, där Esbo tullen i tiden inledde landsvägen mot Åbo, senare Henriksgatan som övergick Västra Chaussén började blev i den nya huvudstaden park och där byggdes också den första teaterbyggnaden av C.L. Engel som man kan skymta på Kusmins bild från c 1840 (ovan), nedan om den nya kyrkans mäktiga torn.  I vänstra kanten av bilden ser man en av stadens brunnar. Både människor och hästar på bilden är alldeles för små, något som knappast är ett misstag av den blivande lantmätaren, utan helt avsiktligt för att staden ska se större ut.

Hårdh, C.A. 1865, Åbo Akademis bildsamling



Hoffers Eugen c 1870, Stadsmuseet.


Att avbilda Skillnadstorget med kyrkan i bakgrunden var förstås stiligt, men också annars uppfattades nog torget sträcka sig i en öst-västlig riktning. En bra plats att utgå från var därför senare Gradins och senare Palladiums hus i början av Boulevarden, med det huset tillkom först på 1910-talet. (Bilder: Stadsmuseet, Pietinen, Museiverket)







Skillnaden och Skillnadstorget har utgjort en utmaning för stadsplaneringen på grund av sin obändiga underliga form i skärningspunkten av de olika rutsystemen.  Den 100-år gamla notisen väckte min nyfikenhet, då jag försökte förstå vad man egentligen menade med att fälla träd på Henrikseplanaden(?) för att vidga trottoaren mot Skillnadstorget ... Jag är inte säker på att jag begriper det helt ännu heller,  men troligen handlar det om  den sydöstra "spetsen" av esplanaden. Skillnadstorget uppfattades mest sträcka sig i öst-västlig riktning,  och avbildades gärna just mot i den riktningen, då kyrkan utgjorde en fin fond.


Nummelins karta, 1876.


Åtminstone sedan 1870-talet var torget belagt med kullerstenar. På Daniel Nyblins bild från 1890 ser man pågående gatuarbeten på Västra Henriksgatan och spåren efter hästarna i backen. Nyblin har troligen tagit bilden mycket tidigt på morgonen, medan Ståhlbergs foto visar vardagens livligare trafik.




K.E.Ståhlberg, Museiverket






Teateresplanadens park sträckte sig också tydligt lite framför det nya teaterhuset i början av 1900-talet. Men notera alltså att Södra Esplanaden på kartan nedan slutar redan vid nummer 20 (Bronda).

Skillnaden, 1909.

Skillnadstorget 2 är också en speciellt intressant adress, eftersom huset som stod där i början av 1900-talet var Aleksi Gallén-Kallelas hem och det var ritat av Eliel Saarinen. Huset hyste också i början av seklet en ansedd affär för hantverk, Pirtti.


Skillnadstorget 2, 1911. Stadsmuseet.




Från 1920-talet finns en del bilder och då börjar bildvinkeln med tydligt vända sig i nord-sydlig riktning, upp och ner från Henriksesplanaden upp mot backen. Spårvagnarna erövrar också ett allt större område, från att i början endast diskret svängt mellan Boulevarden och Västra Henriksgatan.





Stadsmuseet,1920-talet


Stadsmuseet,1920-talet





Otava, Museiverket, sent 1920-tal



Arne Pietinen, 1930-talet, Museiverket




1925



På kartan från 1925 ser man att den östra spetsen från Henriksesplanaden är borta och spårvagnen har fått en vändplats på torget. Foto Roos återupplivade igen den gamla vinkeln 1930, där man ser hur man än en gång bygger om spårvägen. Upprivna gator är nog inget nytt i vår stad.


Foto Roos,1930, Stadsmuseet





söndag 1 september 2024

Förändring sker inte utan dialog

I lördagens Hesari skriver Tuomas Lehtomäki rätt skarpsynt om strukturerna i den offentliga debatten kring rasism och anti-rasism. En viktig poäng är att debatten i sig är viktig. Målsättningen kan inte vara att det inte ska finnas diskussion om rasism, eftersom det handlar om ett fenomen som har så djupa och vindlande rötter i vår historia. Rasismen kan inte tänkas bort med den bästa vilja eller den starkaste (själv)reglering vi kan åstadkomma. I stället är den något vi hela tiden måste reflektera över och diskutera för att gemensamt definiera hur vårt språk, vår kultur och vårt samhälle borde förhålla sig till detta lömska arv. Däremot skulle det vara viktigt att försöka få diskussionen snäppet mindre affekterad. Vi borde sträva mot en delad förståelse om att verkligheten inte är så svart-vit (ursäkta), och att diskussion är en positiv sak, för den hjälper oss att definiera vad som är acceptabelt för oss just nu, idag. Och att detta också lever och ständigt förändras eftersom kulturen är ett levande, mycket komplext system. Varför diskussionen om rasism säkert behöver fortgå ännu ett sekel eller så. Åtminstone.

Jag hoppas innerligt att vi lär våra barn och unga uthärda olika åsikter och synpunkter. Att se dem som en rikedom och tillgång. Att försöka möta andra åsikter med förståelse och att försöka hitta gemensamma värderingar eller ens gemensamma målsättningar. För genom det får vi också en diskussion där man vågar säga ifrån - och där det kanske till och med har en mer djupgående och bestående positiv effekt.

Lehtomäki pekar på hur regeringens "anti-rasistiska kampanj" rör sig på en rent retorisk "pimpeli-pom"-nivå.* Kanske har det att göra med att man vill visa sig medveten om strukturell rasism, att man i kampanjen verkar röra sig på en så abstrakt nivå att man blir frikopplad från mer akuta och konkreta åtgärder. Men ger detta inte friheten att inte egentligen göra något av relevans överhuvudtaget också för dem som deltar i kampanjen? 

Kampanjen utgör ett utmärkt exempel på hur man gör ineffektiv, skeninvolverande s.k. förändring, vars syfte inte är att egentligen åstadkomma någon förändring. Förändringsledarskap har ju blivit något av en modebransch och en trendig kompetens. Lite lustigt är den engelska termen oftast change management, som mer handlar om att genomdriva eller implementera förändringar. Det vill säga: den som gör change management har fått en målsättning, en beskrivning av ett måltillstånd, kanske till och med en vägkarta, och uppgiften är att verkställa denna. Det kan till exempel handla om strategin i en organisation.

Förändringsledarskap handlar enligt mig om något annat. Ledarskap är mer än management, och det är just ledarskap som behövs om man vill åstadkomma försändring. Det handlar om att engagera alla intressenter på ett djupare plan, så att de kan omfatta målsättningarna. Det är särskilt viktigt om fältet som ska förändras inte är enhetligt eller om aktörerna är autonoma, vilket till exempel ofta är fallet i dagens expertorganisationer. Change management är liksom för sent. Tåget har redan gått om man kommer med en färdig vägkarta. De som borde förändra sig, eller snarast sitt sätt att agera, måste lära sig av med sina nuvarande vanor och verksamhetssätt som de funnit mest effektiva. Det kräver väldigt mycket energi och motivation. Därför måste var och en förstå och omfatta målsättningarna och prioritera dem tillräckligt högt. Detta innebär att en tillräckligt stor krets måste vara genuint engagerad i att forma hela processen, ända från att beskriva måltillståndet till att ta fram vägkartor och planer för implementering.

Det handlar om en mycket känslig process som kräver enorma mängder kommunikation. Förändringsledarskap kräver stora satsningar på engagemang och det innehåller alltid mycket stora risker. Det beror på att många människor är väldigt känsliga för just skeninvolvering. Det krävs mycket litet, för att nyckelintressenter ska börja förhålla sig cyniskt till hela förändringen och ledarskapet. Det räcker med brister i kommunikationen,  eller en känsla av inautenticitet hos dem som driver ledarskapet. Eller att man inte för en genuin dialog under hela processen, så att alla intressenter förstår den och hur påverkan kan ske, i alla riktningar.

När det gäller vår regering och den anti-rasistiska kampanjen är det tydligt att åtminstone delar av regeringen varit mycket nöjd med att kontakten till samhället är så tunn som möjligt och att ingen förändring är önskvärd. Eller som Lehtomäki så välfunnet noterar: "Regeringen förband sig också att minska rasismen i sina interna diskussioner, vilket fick mig att undra över hurdana samtalen egentligen har varit hittills." Sannfinnarna har alltså effektivt lyckas undergräva hela arbetet, genom att sabotera regeringens förändringledarskap inom åtminstone det här området. Många har också valt att inte delta i kampanjen. Lyckligtvis är persunas ledarskap lika eländigt tunt också då det gäller saker de faktiskt vill främja.


En klassiker jag inte lyckades hitta original eller upphovsman till.
Den illustrerar denna bloggtext, som innehåller en del basics om ämnet.





*citat: pimpeli pompeli, parane maailma poks! ChatGPT föreslår översättningen: Pim-pam-puff, världen bli bra nu, poff!