Widenius kämpar för att rädda MySQL ur "Oracles klor". Hans hopp står för närvarande till den europeiska konkurrenslagstiftningen. I hans blogg kan man läsa en rätt intressant och nyanserad diskussion och spekulationer kring motiv och strategier. Själv reagerade jag särskilt på en kommentar av signaturen Cristi:
I don't want to judge here their quality or market power but I will say one thing: diversity is the secret ingredient that brings real progress. Promoting the "free-market" as some of the writers here state will lead us to a form of dictatorship: ONLY a few corporates will control everything. Some of you will argue on that - why?
Det handlar om en kraftmätning mellan den traditionella liberala marknadsekonomin och styrkan och kreativiteten i Vi-tänk. Dylika kamper kommer vi säkert att se fler av i framtiden. Fast fler opensource-fantaster kommer säkert att ta lärdom denna incident, som tog sin början då MySQL såldes till Sun.
Karamellipaperit arvopapereina
18 timmar sedan
Nu är en bra tidpunkt att fästa uppmärksamhet vid PostgreSQL som marknadsför sig som "The world's most advanced open source database", vilket troligen stämmer. Jag har sympati för MySQLs kamp, men den nuvarande situationen är helt förväntad efter att MySQL såldes. Förutom MySQL förvaltar Sun också Java och OpenOffice, så det är mycket som står på spel.
SvaraRaderaJa, ger man lillfingret ; ) Samtidigt är det svårt att tro att det faktiskt i längden inte skulle löna sig bättre med öppen kod osv.
SvaraRaderaVi har ett spektrum mellan svart och vitt något i följande stil:
SvaraRadera- helt kommersiella, slutna system
- slutna system som tagit sina idéer från Open Source samfundet
- storföretag köper/kapar open source företag och inlemmar dem (kanske för att dominera marknaden)
- storföretag köper/tar öppna projekt bona fide under sin vinge
- storföretag öppnar sina egna projekt åt Open Source samfundet
- helt öppna resurser
- öppna projekt son kommersialiseras (många EU-projekt)
Jag tror att i framtiden kommer arkitekturer, infrastrukturer och tjänster att få större tyngd vis-á-vis enskilda program. Vi sidan om öppna program och öppen kod borde vi utveckla öppna, integrerade tjänster inklusive öppet innehåll.
Det är säkert bra om det finns en balans och mångfald, och att det också i framtiden är möjligt för små aktörer att försörja sig genom att utveckla olika tillämpningar. Samtidigt gäller säkert tumregeln att delad kunskap och information i längden är en bättre investering för alla parter.
SvaraRadera