lördag 26 juli 2025

Uppföljning 26.7.2025

Business på frihetsberövande

I måndags publicerade Human Rights Watch en rapport om situationen i tre häkten dit "illegala immigranter" förs i Florida. Instanserna, som drivs av kommersiella företag, är numera totalt överfulla och såväl näring som vård är under all kritik åtminstone i de tre fall HRW tittat närmare på. Det rapporteras till och med om dödsfall. Men hej, det är ju bra för business att man kan plocka upp vem som helst, i synnerhet folk som inte är blonda, och ICE har pengar i budgeten mer än man kan göra av med. Att dessutom översynen försvåras gör det ännu enklare att göra storkovan.
 
På torsdagen kom också en ny exekutiv order som ytterligare vidgar marknaden. Nu kan man passa på att grunda "behandlingscenter eller andra lämpliga anläggningar" dit man med våld kan föra "individer som är en fara för sig själva eller andra och lider av allvarlig psykisk sjukdom eller substansbruksstörning, eller som lever på gatan och inte kan ta hand om sig själva" via "civilt åtagande eller andra tillgängliga medel". I ett land med över en halv miljon hemlösa (siffran växer fort) är det en trevlig liten business opportunity. Att kring hälften inte ens är arbetslösa, utan drabbade av en dysfunktionell bostadsmarknad med allvarlig bostadsbrist spelar ju liten roll.
 

Kampen om den offentliga debatten

Medan South Parks skapare tog ut en saftig hämnd på Paramount genom att precis ha cashat in ett stort avtal och släppa ett avsnitt som är extremt fräckt mot både Trump och Paramount, får storyn om Trumps skandalösa leverne och samröre med Epstein allt tydligare och mera otäcka detaljer. Det finns tillräckligt material i offentligheten även utan att några nya dokument publiceras för att konturerna ska klarna. Hela diskussionen har klart glidit utom MAGA-maskineriets kontroll eftersom South Park genom åren retat upp både vänster och höger och därför i någon mån faktiskt av många kan uppfattas som "sanningssägare", en roll som Trump nu definitivt håller på att förlora. Att han lovar sänka läkemedelspriserna med otroliga 1000% procent tack vare sina speciella talanger andas samma förakt mot anhängarna som de tidigare uttalandena om att han inte vill ha anhängare som ställer frågor om Epstein-materialet. Trump blir allt mer tydligt en del av den falska, arroganta och korrumperade elit han av sina anhängare förväntades göra av med. Efter patetiska försök att beskylla Biden och andra för att ha förfalskat dokumenten och "avslöja" ett kuppförsök av Obama, åker presidenten till Skottland för att golfa lite. Misstanken är att inte heller det kan få vågorna att lägga sig.
 

Kampen om centralbanken

 
Till och med den välplanerade mediafälla Vita Huset gillrade för centralbankschefen Powell misslyckades katastrofalt. Det måste ha varit mycket noga handplockade reportrar som följde med Trumps besök på Feds byggplats, eftersom ingen frågade om det uppenbara (se ovan) utan planen var att Trump skulle framställa Powell som korrupt genom att oväntat dra fram surrealistiska siffror för kostnaderna för det "korrupta" renoveringsprojektet. Trump fick spela sin roll som stor expert som fastighetsmogul en stund, men det hela gick sedan fort åt pipan då Powell på en minut kunde avslöja fusket med siffrorna som Trump försökte framföra som "fakta". Trots att det kan låta lockande för gemene man att sänka räntorna, är det relativt enkelt att förklara varför det är en dålig idé att låta politiker blanda sig i räntepolitiken. Och marknaden håller förhoppningsvis Trump på mattan. Å andra sidan, graden av desperation stiger hela tiden. Ärligt talat, om jag var Powell, skulle jag hålla mig långt från alla fönster.
 

Kampen om den akademiska friheten

 
Detaljerna i Columbia Universitys avtal med regeringen kom ut i offentligheten. Det innehåller mycket som redan var känt om till exempel hur man ska övervaka undervisningen. Otäckt och mycket oroväckande och skadligt, men jag försöker trösta mig med att smarta människor kan hitta sätt att forska och diskutera oberoende av politisk styrning bara de hämtat sig från chocken. Personligen tyckte jag det kanske obehagligaste ändå handlade om att universitetet förväntas överlämna mycket data inte bara om alla antagna utan också alla sökande. Insamlingen av känslig information som kan (och sannolikt kommer att) användas på mycket oetiska sätt är seriöst oroväckande. Kan tilläggas att jag själv på sista tiden hört otaliga detaljer från forskarvärlden i USA som är riktigt deprimerande. Man ser inte heller av folk från USA mera i samma skala i internationella sammanhang. Om de inte blivit direkt förbjudna att samarbeta med utlandet, har de tydligen ofta hur som helst liten chans att få resor betalda längre. Att man meddelat om utträde ur UNESCO var knappast oväntat heller.
 
Det är också väldigt störande hur antisemitism används som slagträ, samtidigt som material som mycket lätt kan ges nynazistiska tolkningar publiceras på officiella konton (Homeland och Heritage används t ex gärna som ordpar med begynnelsebokstäverna i versaler). Vissa myndighetskonton gör mig direkt fysiskt illamående i sin rasism. Klavertrampen är återkommande. I veckan hörde jag någon senator (?) jämföra den påhittade Obama-konspirationen med attacken den 7 oktober (och vara värre!!!). Det går inte ens att beskriva hur osmaklig och oetisk en sådan jämförelse är. Samtidigt som antisemitismen med mycket knapp möda hålls något så när på stången i den egna kommunikationen, använder man densamma som slagträ mot akademia på ett sätt som verkar urholka betydelsen av begreppet. Och detta i ett ögonblick då det skulle vara viktigare än någonsin att kunna föra sakliga och nyanserade diskussioner kring dessa saker.
 

Till sist några ord om ekonomi och energipolitik

Musks Starlink-system råkade ut för ett större strömavbrott i veckan. Oron är att sådant här kommer att bli allt mer återkommande, eftersom Trumps lagstiftning sannolikt kommer att ställa till stora problem för energisektorn. Att bygga upp energiinfrastruktur är dyrt och långsamt och många projekt har nu råkat i svårigheter på grund av de minst sagt underliga besluten, som också kommer att höja konsumentpriserna snabbt. Flera delstater har till exempel redan nu en fjärdedel av sitt elbehov täckt av vindkraft, som nu åläggs extra skatt. Kolexporten till Kina fick för sin del skattelättnader. Andelen av förnyelsebar energi ökade snabbare än någonsin i USA, där man precis höll på att börja knappa in på de enorma kinesiska försprånget. Allt gick åt rätt håll, elbilar var pop osv. Allt detta är nu bortblåst. Och ja, konsumentpriserna i allmänhet kommer ju inte heller att sjunka tack vare att skörden ruttnar på fälten. Vi kommer att se ett brexit-fenomen i hundrafaldig skala med självförorsakad sackande ekonomi, kanske redan denna höst.

lördag 19 juli 2025

Uppföljning 19.7.2025

 Media och yttrandefrihet

Trumps maktutövning över media väckte igen uppmärksamhet då Paramount/CBS

beslöt lägga ner en populär kritisk tv-show, precis då bolaget väntade beslut om tillstånd för en fusion med bolaget Skydance. Dessutom vek sig Paramount för ett ännu dummare åtal än Disney/ABC tidigare och betalade 16 miljoner. Åtalet, som från början innehöll skadeståndskrav på 20 miljarder, handlade om att man editerat en intervju med presidentkandidaten Harris, vilket enligt Trump var fusk. 

Det är inte bara Paramount som lagt sig platt för att få till stånd affären. Skydance VD och huvudägare David Ellison träffade myndigheten (FCC) som beslutar om regleringen av media och bedyrade att man ska "beakta alla synpunkter" i sitt innehåll. Det är förstås nyspråk för att man ger utrymme åt all världens konspirationsteorier. Även om Ellison hittills framstått som en liberal kalifornisk nepobebis, väcker detta oro. 

FCC hade redan förkastat krav på åtgärder mot CBS, men den nye trumptillsatta ordföranden öppnade utredningarna igen. Kommissionen har nu endast tre medlemmar av fem möjliga, men då man ordnat med republikansk majoritet har man också denna vecka på allvar satt igång avregleringen av media. Igår godkände dessutom representanthuset indragningen av stödet till Corporation for Public Broadcasting (CPB) – ett drag som drabbar NPR, PBS och deras medlemsstationer. CPBs styrelse har för närvarande knapp demokratisk majoritet, men detta torde ändra senast i början av nästa år. Förändringarna är alltså mycket större och allvarligare än tystandet av enskilda kritiska röster.

En detalj som också avspeglar trumpismen i det hela är att de ersättningar Trump krävt och fått av  Disney, Meta och nu Paramount betalas till en fond,  Donald J. Trump Presidential Library Fund Inc., som ska skapa ett Trump-bibliotek och kanske museum. Trump har beskyllts för att använda fonden för korruption.


Epsteinskandalen

Trump har också tagit till åtal mot Wall Street Journal och Rupert Murdoch efter att tidningen publicerat material om Epsteins och Trumps relation. Paradoxalt nog hoppas magafolket att detta tystar den interna kritik och split som farsen kring fallet åstadkommit de senaste veckorna och får skandalen att blåsa över. Det har varit svårt att förstå varför just detta fall har hotat bli halmstrået som knäcker kamelens rygg och spräcker MAGA. Trumps chauvinism och offentliga sexistiska kommentarer, till och med i tal till minderåriga, har varit lika kända som domarna och anklagelserna som gällt olika grader av sexuella trakasserier. Varför är just Epstein-fallet en sådan trigger som inte anhängarna kan frånse? Det handlar, tror jag, om kopplingen till de djupa konspirationsteorietiska strukturer som fört Trump till makten. Det handlar om pedofili och barnamord och andra traditionella anti-semitiska troper som är mäktigare än Trumps populism, som spelar på ännu starkare känslor. Vidare finns det inget element av "own the libs" i att kritisera Trump i fallet Epstein. Att förnedra demokraterna har varit en viktig drivkraft för många väljare. Att Trump dessutom lovade öppenhet och att avslöja "korrupta eliter", och sedan far fram med för lögnare typiska motstridiga uttalanden (vi kommer inte att publicera materialet som inte finns) och därefter beskyller alla för båg och rasar att han inte ens vill ha anhängare som ställer frågor, har lett till att en och annan anhängare fått nog. Men Trump vet att det är en kamp med tiden i den meningen att de som inte hoppar av genast i praktiken söker varje väg att undvika att fatta det svåra beslutet att sluta huka. Kostnaden för att ändra åsikt blir högre för var dag, ja, för varje minut. Då kanterna läcker, blir samtidigt den hårda kärnan allt starkare.

Det blir intressant att se om det stora åtalet får tyst på kritiken, om Trumps taktik fungerar. Troligt är att om Trump möter sitt fall under sin period, är det knappast åtminstone formellt på grund av några större politiska beslut, utan sannolikt just något till synes "obetydligt" eller för utomstående otippat.


Inflationen och centralbanken

En sådan sak kan finnas i relationen till centralbanken Fed. Trump verkar ivrig att testa på det numera till och med av Erdogan övergivna greppet att blanda sig i räntenivåerna för att sänka dem, trots stigande inflation. Tulltarifferna och utvisningarna börjar nämligen sakta men säkert synas i priserna. Medan skörden ruttnar på fälten i brist på arbetskraft och staten bränner livsmedel som anskaffats för stöd för barn i Afghanistan och Pakistan, är inte matpriserna på något sätt på väg ner. Trots att marknaden verkar ha börjat utgå från att handelskriget inte kommer att ha större effekter (TACO - Trump always chickens out har blivit ett begrepp), är räntorna ett problem inte minst med en exploderande statsskuld. 

Trumps agerade i frågan har varit farsartat. I ett uttalande verkade han ha glömt att han själv utsett chefen Powell. Då marknaden reagerade på Trumps prat om att blanda sig i räntefrågorna och Feds verksamhet blev han försiktigare. Samtidigt har dock en korruptionsutredning mot Powell startats gällande byggnadsrenovering på Fed. Det osar riktigt Putininspirerat, då Powell haft litet att göra med renoveringen och det tvärtom lär ha varit republikaner som krävde att dyra material användes.

Om "handelsavtalen" finns litet att orda. TACO verkar gälla.


Sviktande hälsa

Att Epsteinskandalen tog fart igen just i ett skede då synliga hälsoproblem inte gick att förneka längre skapade nog en känsla av svaghet, att vi ändå har att göra med en åldrande man som definitivt har problem med att hålla saker i minnet. Att vice president Vance gått ut med texten Trump 2028, är nog ett mindre subtilt sätt att anmäla sig som kandidat. Vance är förstås en ytterst farlig person, men det är nog osäkert om han kan någonsin kan uppnå samma genomslag som Trump.


Valförberedelser

Det pågår nu hårda påtryckningar åtminstone i Texas att extraordinärt rita om valdistrikten inför mellanvalen nästa år. Trump har helt offentligt gått ut med planerna att skaffa republikanerna 5 platser i representanthuset på ett "enkelt sätt". Frågan är hur detta lyckas, efter de katastrofala misslyckandena med störtfloden och utvisningarna som drabbar allt större människogrupper.


Skattemyndigheten har också gått ut med ett beslut om att församlingar hädanefter kan stöda kandidater i val utan att förlora sin skattefrihet.


söndag 6 juli 2025

Uppföljning 6.7.2025

 Handelskrigen bubblar

Trump orkar inte riktigt fokusera på handelsförhandlingarna. Hans icke-existerande stamina räckte till att (ha nån att) formulera ett dussin brev hit och dit som ska skickas ut två dagar innan de höga tullarna sätter in mot bland annat Japan och EU. Förhandlingarna med EU lär inte gå inte så bra, eftersom många länder (utom Tyskland) är färdiga att pressa och ta lite kostnader på kort sikt, för ett bättre kontrakt på längre sikt. Också det enda nya avtalet på veckor med Vietnam är så vagt och generellt att ingen egentligen vet hur det ska implementeras. Det här med detaljer är inte trumpadministrationens starka sida.

Budgetlagen som blev värre

Bland andra detaljer som kan ignoreras märks är huruvida man skär eller inte i sjukvården, mot alla löften. Det verkar som Trump inte skulle ha satt sig in i budgeten, liksom en stor del av i synnerhet de republikanska väljarna. De siffror och konsekvensbedömningar som gjorts i offentligheten spänner över flera år och frågan är hur snabbt effekterna av nedskärningarna kommer att synas för vanligt folk. Det är inte sagt att de negativa följderna blir så snabba och uppenbara för väljarna som demokraterna låtit påskina. Det skrivs om sjukhus i glesbygder som blir tvungna att stänga och det ryktas om att republikaner planerar subventioner för att hålla dem öppna. Det betyder alltså att man skulle betala för att driva sjukhus som inte kan erbjuda vård åt stora delar av befolkningen. Det här med effektivitet är tydligen ett extremt tänjbart begrepp.

Att notera är att lagen under behandlingen i senaten ännu blev offer för fossilindustrin och den nya lagen är nu definitivt ett mycket hårt slag mot förnybar energi. Man ger nu frivilligt starkt växande branscher som solenergi, batterier etc etc helt till Kina.

Kongressen och klimatet

Det är verkligen svårt att förstå hur de många republikanska representanter och senatorer som offentligt kritiserat lagen mycket hårt i sista minuten ändrade sig och röstade för något de kommer att ha svårt att försvara inför sina väljare. Hur resonerar de? Det har förstås handlat om enorma påtryckningar, både hotelser och mer eller mindre vaga löften. Det är i och för sig ingalunda så att Trumps stöd, som använts som valuta, automatiskt lett kandidater till valseger. Men vi är i en situation då dessa politiker inte nödvändigtvis längre har något intresse av öppna, jämlika val. De viker sig för presidenten och för en allmänhet av hans väljare de inte anser möjliga att upplysa om fakta eller nyanser. De kan helt enkelt inte vara av annan åsikt än presidenten. Man hör allt oftare ordet kult nämnas sammanhanget. På sociala medier ser man hur fakta kort och kallt avfärdas som lögn. Samtidigt vann demokraterna i lokala val i Mississippi, som detta sekel varit starkt republikanskt. Folk är kanske inte så dumma som republikanernas strateger tror.

Redan DOGE skar ner meteorologin till en nivå som av experter ansågs hota säkerheten. Texas har drabbats mycket av nedskärningarna som oroat många inför sommarens hurrikansäsong. Att veckans översvämning drabbade ett kristet ungdomsläger har gjort att republikanerna ändå kunnat posera kring ett förhållandevis litet stöd, samtidigt som den nya budgetlagen uppmanar delstaterna att förbereda sig bättre och minskar på det federala stödet. Administrationen säger förstås inte att problemet är hundratals saknade anställda på meteorologen NOAA, utan deras "gamla system" som presidenten nog vet hur man ska förnya. Medierna har ändå haft svårt att förbigå nedskärningarna i rapporteringen och en viss skuld faller nog på presidenten - eller åtminstone Musk.


Sprickor i stödet

Att Elon Musk gått till motattack är inte förvånande. Traditionellt har framgång bland kandidater från tredjepartier lett till att demokraterna förlorat val, men hur går det om Musk på riktigt lyckas komma över ens ett par procent av rösterna?

Samtidigt som budgetlagen flyttar resurser från inte bara brottsofferstöd, utan också själva polisarbetet och FBI till immigrationspolisen ICE, har en av de viktiga protrump-rösterna i media Joe Rogan gått ut med kritik mot de brutala gripandena på arbetsplatser. Dessa raider handlar så uppenbart inte om att jaga yrkeskriminella, att de inte kan accepteras.

Också Tucker Carlson har börjat med egna, delvis trumpkritiska inlägg i och med sin rapportering kring Iran. 


Vännen Putin

Carlson har ansetts kremlvänlig, så att han här öppnar för Iran är kanske inte överraskande. Försvarsminister Hegseth har också, emot kongressens beslut och med de mest underliga förevändningar som vanligt, överraskande stoppat kritiskt militärt stöd till Ukraina. Oordningen i USAs ledning öppnar minsann för Ryssland och det verkar inte heller störa Trump att han inte har koll och allt verkar kaotiskt. NATO-mötet handlade ju trots allt om att smörja en narcissists ego, inte om att på riktigt diskutera gemensam taktik eller strategi. Graden av självbedrägeri är imponerande.