lördag 19 juli 2025

Uppföljning 19.7.2025

 Media och yttrandefrihet

Trumps maktutövning över media väckte igen uppmärksamhet då Paramount/CBS

beslöt lägga ner en populär kritisk tv-show, precis då bolaget väntade beslut om tillstånd för en fusion med bolaget Skydance. Dessutom vek sig Paramount för ett ännu dummare åtal än Disney/ABC tidigare och betalade 16 miljoner. Åtalet, som från början innehöll skadeståndskrav på 20 miljarder, handlade om att man editerat en intervju med presidentkandidaten Harris, vilket enligt Trump var fusk. 

Det är inte bara Paramount som lagt sig platt för att få till stånd affären. Skydance VD och huvudägare David Ellison träffade myndigheten (FCC) som beslutar om regleringen av media och bedyrade att man ska "beakta alla synpunkter" i sitt innehåll. Det är förstås nyspråk för att man ger utrymme åt all världens konspirationsteorier. Även om Ellison hittills framstått som en liberal kalifornisk nepobebis, väcker detta oro. 

FCC hade redan förkastat krav på åtgärder mot CBS, men den nye trumptillsatta ordföranden öppnade utredningarna igen. Kommissionen har nu endast tre medlemmar av fem möjliga, men då man ordnat med republikansk majoritet har man också denna vecka på allvar satt igång avregleringen av media. Igår godkände dessutom representanthuset indragningen av stödet till Corporation for Public Broadcasting (CPB) – ett drag som drabbar NPR, PBS och deras medlemsstationer. CPBs styrelse har för närvarande knapp demokratisk majoritet, men detta torde ändra senast i början av nästa år. Förändringarna är alltså mycket större och allvarligare än tystandet av enskilda kritiska röster.

En detalj som också avspeglar trumpismen i det hela är att de ersättningar Trump krävt och fått av  Disney, Meta och nu Paramount betalas till en fond,  Donald J. Trump Presidential Library Fund Inc., som ska skapa ett Trump-bibliotek och kanske museum. Trump har beskyllts för att använda fonden för korruption.


Epsteinskandalen

Trump har också tagit till åtal mot Wall Street Journal och Rupert Murdoch efter att tidningen publicerat material om Epsteins och Trumps relation. Paradoxalt nog hoppas magafolket att detta tystar den interna kritik och split som farsen kring fallet åstadkommit de senaste veckorna och får skandalen att blåsa över. Det har varit svårt att förstå varför just detta fall har hotat bli halmstrået som knäcker kamelens rygg och spräcker MAGA. Trumps chauvinism och offentliga sexistiska kommentarer, till och med i tal till minderåriga, har varit lika kända som domarna och anklagelserna som gällt olika grader av sexuella trakasserier. Varför är just Epstein-fallet en sådan trigger som inte anhängarna kan frånse? Det handlar, tror jag, om kopplingen till de djupa konspirationsteorietiska strukturer som fört Trump till makten. Det handlar om pedofili och barnamord och andra traditionella anti-semitiska troper som är mäktigare än Trumps populism, som spelar på ännu starkare känslor. Vidare finns det inget element av "own the libs" i att kritisera Trump i fallet Epstein. Att förnedra demokraterna har varit en viktig drivkraft för många väljare. Att Trump dessutom lovade öppenhet och att avslöja "korrupta eliter", och sedan far fram med för lögnare typiska motstridiga uttalanden (vi kommer inte att publicera materialet som inte finns) och därefter beskyller alla för båg och rasar att han inte ens vill ha anhängare som ställer frågor, har lett till att en och annan anhängare fått nog. Men Trump vet att det är en kamp med tiden i den meningen att de som inte hoppar av genast i praktiken söker varje väg att undvika att fatta det svåra beslutet att sluta huka. Kostnaden för att ändra åsikt blir högre för var dag, ja, för varje minut. Då kanterna läcker, blir samtidigt den hårda kärnan allt starkare.

Det blir intressant att se om det stora åtalet får tyst på kritiken, om Trumps taktik fungerar. Troligt är att om Trump möter sitt fall under sin period, är det knappast åtminstone formellt på grund av några större politiska beslut, utan sannolikt just något till synes "obetydligt" eller för utomstående otippat.


Inflationen och centralbanken

En sådan sak kan finnas i relationen till centralbanken Fed. Trump verkar ivrig att testa på det numera till och med av Erdogan övergivna greppet att blanda sig i räntenivåerna för att sänka dem, trots stigande inflation. Tulltarifferna och utvisningarna börjar nämligen sakta men säkert synas i priserna. Medan skörden ruttnar på fälten i brist på arbetskraft och staten bränner livsmedel som anskaffats för stöd för barn i Afghanistan och Pakistan, är inte matpriserna på något sätt på väg ner. Trots att marknaden verkar ha börjat utgå från att handelskriget inte kommer att ha större effekter (TACO - Trump always chickens out har blivit ett begrepp), är räntorna ett problem inte minst med en exploderande statsskuld. 

Trumps agerade i frågan har varit farsartat. I ett uttalande verkade han ha glömt att han själv utsett chefen Powell. Då marknaden reagerade på Trumps prat om att blanda sig i räntefrågorna och Feds verksamhet blev han försiktigare. Samtidigt har dock en korruptionsutredning mot Powell startats gällande byggnadsrenovering på Fed. Det osar riktigt Putininspirerat, då Powell haft litet att göra med renoveringen och det tvärtom lär ha varit republikaner som krävde att dyra material användes.

Om "handelsavtalen" finns litet att orda. TACO verkar gälla.


Sviktande hälsa

Att Epsteinskandalen tog fart igen just i ett skede då synliga hälsoproblem inte gick att förneka längre skapade nog en känsla av svaghet, att vi ändå har att göra med en åldrande man som definitivt har problem med att hålla saker i minnet. Att vice president Vance gått ut med texten Trump 2028, är nog ett mindre subtilt sätt att anmäla sig som kandidat. Vance är förstås en ytterst farlig person, men det är nog osäkert om han kan någonsin kan uppnå samma genomslag som Trump.


Valförberedelser

Det pågår nu hårda påtryckningar åtminstone i Texas att extraordinärt rita om valdistrikten inför mellanvalen nästa år. Trump har helt offentligt gått ut med planerna att skaffa republikanerna 5 platser i representanthuset på ett "enkelt sätt". Frågan är hur detta lyckas, efter de katastrofala misslyckandena med störtfloden och utvisningarna som drabbar allt större människogrupper.


Skattemyndigheten har också gått ut med ett beslut om att församlingar hädanefter kan stöda kandidater i val utan att förlora sin skattefrihet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar