lördag 12 april 2025

Uppföljning 12.4.2025

Det rör sig mycket rykten och jag har försökt hålla mig till verifierade fakta. Den här gången börjar jag ändå med en obekräftad uppgift. Det är också bra att känna till att Amazon tidigare plockat bort böcker ur sitt sortiment, både utomlands av vad man kunde kalla politiska eller kulturella hänsyn, och i USA åtminstone enskilda konspiratoriska eller anti-transböcker. 

 📰 Yttrandefrihet 

Amazons molnbolag AWS har en stor kund i de amerikanska myndigheterna, där bland annat NSA och försvarsministeriet har märkts. Nu rör sig tillsvidare obekräftade rykten om att myndigheter pressat Amazon att ta bort vissa regimkritiska böcker från försäljning med hot om att inte fortsätta molnavtal. Det rör sig förstås mycket rykten, t ex som att Trump tänker utlysa krigstillstånd den 20 april, som är rena spekulationer och inte baserar sig på några fakta. Allt detta bidrar förstås till osäkerheten om vad som är falsk och vad som är sann information, ett mål i sig för regimen. 

Universiteten utsätts fortfarande för juridisk press och nedskärningar och under veckan beslöt Vita huset om utredning av en tidigare tjänsteman Miles Taylor, som utgjorde en numera välkänd del av det motstånd Trump mötte av republikaner i administrationen under sin första period. Generellt verkar de flesta institutionella aktörer, företag, universitet osv. vara mycket försiktiga i allt agerande då också advokatbyråer blivit försiktigare. Det är därför individer och organisationer som bjuder på motstånd. 

Förra lördagen ordnades över 1000 demonstrationer runtom USA och Trumps popularitet fortsätter att sjunka. Frågan är om demonstrationerna växer eller ens håller sin omfattning i längden, vilket skulle krävas för att åstadkomma ett motstånd som inte kan förbises. Trump har också utfört ett dekret om att slå ihop myndigheternas databaser med persondata och se över sekretessen i dem. I många delstater pådrivs lagstiftning för att begränsa demonstrationer (pro-palestinska eller andra motsvarande, vilket förstås inte är en garanti för att man inte stoppar vilka demonstrationer som helst). I veckan kom också ett beslut som igen utvidgade presidentens makt att säga upp tjänstemän utan dess vidare orsaker.

💫 Iran 

Under sitt möte med Netanyahu verkar Trump främst ha velat diskutera Iran efter att han konstaterat att det måste bli slut på kriget i Gaza. Det senaste avtalet om att begränsa kärnvapen i Iran (Joint Comprehensive Plan of Action eller JCPOA, 2015) tog flera år av förhandlingar och verkade fungera åtminstone behjälpligt. Trump gick ur avtalet 2018, vilket fick det att småningom falla samman. Nu har Trump utlyst nya förhandlingar under hot om militära åtgärder ledda av Israel (!) om inte ett avtal uppnås. 

Mellanöstern envoyén Steve Witkoff, affärsman och Trumps golfkompis, är utsänd att förhandla med Iran. Till hans "meriter" hör att han förhandlar flitigt med Ryssland och från ort och ställe deltog i den skandalomsusade, läckta signal-diskussionen. Han verkar ha samma inställning till förhandlande som Trump. Iran är inte särskilt mottagligt för en aggressiv ansats, även om de kan anses försvagade av motgångar i Syrien. Witkoff har knappast kompetens att föra dylika, i praktiken mycket tekniska, förhandlingar. MAGA-modellen leder till en on-off-konstellation gällande teknologi, som är totalt omöjlig för Iran att gå med på. Även politiskt är situationen komplex: Ryssland var i tiden med i JCPOA, men idag är Iran en allt viktigare allierad, som man också haft gemensamma militärövningar med. Hur Witkoff tänker klara det hela är ett mysterium. Antagligen dåligt. 

 🛢Handelskriget

Liksom i Iran, kommer Trump troligen att möta hårt motstånd i Kina. Landet verkar inte färdigt att ge efter, tvärtom. Till och med Paul Krugman uppmanade i praktiken européerna till motåtgärder i Erza Kleins podcast. USA kommer alltså i praktiken att skruva ner sin utrikeshandel med omvärlden, medan omvärlden inte kommer att reglera sin interna handel dess mera. Hur mycket man drar sig tillbaka och vilken effekt det har t ex på dollarn som reservvaluta, återstår att se. Men tanken på att USA:s ekonomi skulle börja blomstra inom 3 år ter sig osannolik. 

Priset på olja har sjunkit och till och med oljeindustrin själva har redan en tid varit skeptisk till en del av Trumps åtgärder för att stöda den. Regeringen skär kraftigt i klimatforskning och datainsamling, medan Trump försöker puffa kolindustrin, som också rasat redan för mer än tio år sedan, och jagar klimatreglering på delstatsnivå. Sanningen verkar ändå vara att Trumps fantasier om fossila bränslen har lite med fakta att göra, utan baserar sig på underliga reaktionära fantasier. I statsobligationsmarknadens fallande priser ser experter nu tecken på att investerare flyttar sina fyrk bort från USA. Tvärtemot vad som varit administrationens löfte. 

 💸 Korruptionen 

Medan Trump strax innan han utlyste att han tänker skjuta upp de flesta tullarna med 90 dagar på webben uppmanade folk att köpa aktier, och Musk säger upp och själv gör miljardkontrakt med staten, avskaffades myndigheten som övervakar handeln med kryptovalutor. Beslutet kom några dagar efter att sonen Trump gått ut med att han flyttar sin affärsverksamhet till kryptovaluta. Trump själv tänker lansera en stor sats ny Trump coin till sina medarbetare. Det kommer förstås knappast att påverka kursen i positiv riktning, men instabilitet är tydligen en målsättning i sig. 

Sviktande börskurser skapar press, men Vita husets ekonomer är nöjda över dollarns fallande kurs. Volatiliteten skapar också möjligheter att göra skiftningar i den ekonomiska maktbalans, i synnerhet om man har lite förhandsinformation om vad som är nära förestående. Speciellt senator Elisabeth Warren har gått hårt ut mot Trumps beteende och krävt utredning.

 ✈️ Utvisningarna 

Högsta domstolen meddelade att administrationen måste skaffa tillbaka en av dem som med säkerhet helt felaktigt blivit sända till fängelset i El Salvador och Trump sade offentligt att han respekterar domstolen. Samtidigt ser det sämre ut för studentaktivisten Khalil, som fick ett domslut emot sig. Processen fortsätter.

Kanadensiska jurister avråder USA-resenärer från att ha s.k. burner phone, dvs. att man lämnar sin egen telefon hemma och tar med en "tom" och garanterat ren telefon i stället på resan. Detta kan nämligen också leda till problem vid gränsen, då det kan tolkas som suspekt. Utan några bevis på oegentligheter har gränsvakterna rätt att kräva lösenord för att låsa upp telefoner, bärbara datorer eller surfplattor. Att vägra låsa upp enheter kan leda till konfiskering, förseningar, nekad inresa eller till och med frihetsberövande i väntan på utvisning. Medan utlänningars inflygningar fortsätter att minska, ökar amerikanernas flygresor ut ur USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar