torsdag 28 februari 2013

Profilering

Den här tweeten fick mig att fundera. I Sverige har debatten gått het över att det krupit fram att polisen kontrollerar folks identitet enligt utseende för att kolla deras uppehållstillstånd. Jag har hört berättas att vissa människor blir stannade i trafiken i södra Finland regelbundet på grund av att de inte ser "finska" ut utan kommer från länder därifrån det kommer illegala invandrare. Jag undrar hur många finnar i olika färgskalor det behövs innan man kan sluta med sådant?

Ändå är det ju inte det som är grundproblemet, att man utövar makt på ett så naivt sätt. Utan det att man utövar systematisk rasism från myndighetshåll. Om man nu gör det. Sannolikt är dock finska myndigheter ännu mer naiva än svenska (fast de troligen förstås själva anser det vara tvärtom ...). Enligt finsk lag har en polisman rätt att av var och en få veta hans namn, personbeteckning eller om sådan saknas födelsedatum och medborgarskap för utförande av "ett visst uppdrag".  Vägrar man  eller lämnar "sannolikt falska uppgifter" kan man gripas för 24 timmar eller tills informationen erhållits.

2 kommentarer:

  1. Beklämmande. Men en vardag för många är jag rädd för. Förr var det smått hopplöst att ta sig till Finland om man var svensk medborgare men inte såg ut som man föreställde att svenskar såg ut för folk jobbade vid gränsen. Det alltid efter pass - och "nej, har inget sånt är svensk medborgare" ville ingen riktigt tro på. Hade en kompis som studerade i Vasa, från Göteborg och det var pinsamt, pinsamt, pinsamt att han alltid togs vid gränsen och skulle kontrolleras minutiöst.

    Det var på den tiden när det räckte att man kom med en gitarr för att man skulle få specialbehandling. Eller hade färgat hår. Eller onödig färgglada kläder...

    SvaraRadera
  2. Ja, usch. Lite måste det ju ha ändrats, men fortfarande grabbar man väl dem som ser "mest suspekta" ut. Faktiskt, som du säger, pinsamt och beklämmande.

    SvaraRadera