fredag 8 februari 2013

Pondus Open Data HackFest

I går gick vi första gången ut med info om Pondushacket. Det är helt otroligt spännande. Fullt medvetna om att det är rätt tidigt, att data kommer att komma ut i sista stund, med många osäkra kort, men med tillräckligt många säkra, satsar vi på att få en rolig dag. Vi hoppas vi kan få fram några konkreta idéer på vad man kunde göra med Pondusdata. I över ett år har vi arbetat med att försöka prata ihop oss ens finlandssvenska aktörer emellan, om hur vi kunde vara öppnare och mer kompatibla med varandra när det gäller webben. Det har egentligen gått över förväntan väl, många nya dialoger och kontakter har fötts. En del samarbetsparter har varit aktivare än andra, men jag tror att de flesta lärt sig mycket av varandra. Om verksamheter, om standarder, om betydelsen av metadata, om upphovsrätter och öppenhet.

Problemet med de här sakerna är att det väldigt snabbt blir väldigt tekniskt. Trots att nästan alla verksamheter i dag resulterar i digitala resurser, och nästan varenda ett litet projekt har ett webbsajt, finns det många människor som inte alls vill höra talas om "metadata", "flöden" eller "öppna gränssnitt" och kanske till och med slår ifrån sig saken direkt, som om detta inte angick dem. Men så många webbsidor vi har i dag, så mycket arbete vi sätter på att ta fram material till dem, att skanna in och fota, att skriva texter .... visst är det värt att ägna en liten tanke åt hur materialet kan nå dem som verkligen uppskattar det och intresserar sig för det? Och det skojiga är, att man aldrig kan veta var dessa människor finns! Det kan vara en människa på andra sidan jorden som är mycket intresserad och som gärna skulle ha mycket att bidra med också! Så varför inte dela med sig lite mer medvetet och aktivt?

För det är egentligen inte så svårt, och det är alltid lättare att följa gemensamt gjorda riktlinjer än att hitta på allt från början själv och det är det som har varit tanken med projekt Pondus. Och nu tänkte vi använda de sista projektpengarna för att få fram några konkreta exempel, som kanske kunde inspirera någon till att hänga med och dela med sig.

Jag hoppas många kan komma med den 5 mars, både människor som är intresserade av media, samhälle, kultur och finlandssvenska frågor, och förstås kodare som får tävla om pris för bästa idéer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar