Martin Weller skriver på sätt och vis om samma sak som Rasmus Fleischer då han skriver om bibliotek. Om man inte håller initiativet och har en klar vision om vad syftet med verksamheten är, blir man snabbt omkörd av kommersiella aktörer, vilket kan stå det allmännyttiga dyrt i längden. Jag har själv svårt att se det goda i att privatägda jättekoncerner pumpar pengar ur offentlig, oberoende grundforskning, utbildning och bildningsverksamhet. Också forsknings- och utbildningssektorerna måste konkurrera om att vara relevanta, kreativa och våga satsa på att utveckla och underhålla tekniska miljöer för sitt eget bruk. Det förutsätter att man ser deras betydelse och möjligheter.
Jag har nu läst ut The Digital Scholar och vidhåller att det är en bok som alla inom högskolevärlden borde läsa, inte minst de som beslutar och har ansvar för finansiering och strategiska linjedragningar. Vi har faktiskt inte råd med missar om vi ska fortsätta som kunskapssamhälle. Den nya finansieringsmodellen för universiteten bådar tyvärr inte gott. Man vandrar på i ullstrumporna.
Några poänger vill jag gärna lyfta fram från Wellers bok. Den första är betydelsen av integration och kommunikation mellan disciplinerna för födelsen av ny kunskap. De specialiserade tidskrifterna och det nuvarande systemet för vetenskapligt publicerande motverkar detta effektivt. Weller ser därför bloggar (och kanske andra grå öppet tillgängliga publikationer) som en viktig katalysator för kreativitet och nya insikter. Han har också förslag på hur bloggar kunde och borde behandlas i det akademiska meriteringssystemet.
En annan lite rolig poäng är när han analyserar forskares och universitetspersonalens prioriteringar. Exempelvis bloggande avfärdas ofta såsom något man inte hinner med. Felet är förstås också ett systemfel: bristen på akademisk belöning, men minst lika mycket tidsanvändningen och prioriteringarna inom hela systemet. Hur många onödiga och improduktiva möten sitter folk på i stället för att dela sin kunskap med en större publik?
Öppenhet är effektivt. Webben är effektiv. Sociala medier kan också vara oerhört effektiva redskap för både forskaren och forskningen. Weller diskuterar såväl Clay Shirkys som Nicholas Carrs och Jaron Laniers tänkande. Det känns lite roligt att han gör det, eftersom jag själv varit lite osäker på om denna litteratur kan anses lämplig som tentlitteratur, trots att jag också själv upplevt den som oerhört viktig.
Men som sagt: en bok väl värd att läsa.
Rikkeistä Kurikassa
12 timmar sedan
Hej igen. "Din stalker" Lisbeth was here.)) De där Wellers bok, räknar jag rätt? 17.79 GBP blir väl inte mer än under tvåhundra i svenska pengar, etthundranittioåtta, eller så? Jamen DOM priserna kan också en liten pensionerad fröken eller bibliotekare (eller student)ha råd med TACK igen för alla goa tips och all kreativitet som flödar härinne. PS Tredinnick har inte kommit än trots att jag beställt den på "ett bibliotek nära mig"samtidigt som du bloggade om den.
SvaraRaderaHej Lisbeth :) Ja, jag har ju bloggat om samma bok tidigare nyligen i inläggen "Forskare och nya medier" och "Öppen undervisning". Jag tycker den gav många goda argument för öppenhet.
SvaraRaderaDet låter fint att den ger argument för öppenhet kan knappt bärga mig tills biblioteket här får fram den. Synd den är slut på förlaget.
SvaraRaderaTusen tack för "support" Jessica, du vackra tärna,kan du inte ge oss en snabbkurs om hur man "internlänkar" inne på blogspot? helt massivgt rörigt i min skalle blev det och jag kan inte skilja på vad man ska skriva där man "ska trycka" på länken och vad man ska skriva där den "dyker upp".*JIIIUS* Bara när du får tid alltså. Om det inte är för personligt att be, alltså Men webben ska ju vvara vår outsinliga källa för lärande, så hoppas jag, i alla fall Själv "jobbar jag på det", hehehe
Kram.
Tusen hälsningar
Lisbeth
(Nu dyker det förmodligen snart upp nån impertinent liten självlärd hemmasidemakare och "talar om det" Får den väl, om den inte är ELAK Jag tittade på den här sidan, men får det inte rätt ändå Har aldrig skrivit kod, bara gjort sidor på Wikispaces.
http://www.javascript.nu/url.shtml#lankainomsidan
Hej igen. Jag har inte gjort internlänkar inom ett blogginlägg på bloggspot faktiskt, så jag vet inte om och hur det funkar (det borde väl går på det vanliga sättet att man först skapar ett ankare med namn och sedan länkar till det med hashtag?). Mellan blogginläggen länkar jag nog den långa vägen ...
SvaraRadera