onsdag 13 november 2013

Passion för bröd

Kannistos bageri har flyttat sin verksamhet ut till Hertonäs. Verksamheten hade helt enkelt vuxit sig för stor för de gammalmodiga och trånga lokalerna i Rödbergen, där man de senaste åren bakat på två olika adresser och haft kontoret på en tredje. Nu blev det slutligen möjligt att flytta till moderna bageriutrymmen och det innanför stadens gränser, vilket för mig som delägare och styrelsemedlem var en viktig sak.


I dag var det invigningsfest och vi ägare med familjer fick bekanta oss med det nya bageriet. Den passion och glöd som alla närvarande chefer visar för sitt arbete var otrolig, trots den enorma ansträngningen hela flyttningen utgjort. Man har hela tiden hållit produktionen i gång, vilket är en osannolik prestation. Ambitionsnivån är överlag otroligt hög. De traditionella metoderna, hantverket och rena ingredienserna är en hederssak för alla. Inte ett överflödigt tillsatsämne används. Man kokar hellre sin egen sylt än köper färdig, om den köpta inte fyller kriterierna (vilket den inte gör). Man arbetar med olika syrakulturer och skippar de allmänt använda brödförbättringsmedlen. Varje dag behövs bagarnas yrkeskunskap för att analysera surdegens humör för dagen, så att rågbrödet lyckas. Det är krävande och arbetsdrygt, men också mer givande för en utbildad bagare att få använda sin yrkeskunskap, i stället för att fuska sig fram till bröd som ser bra ut.

2 kommentarer:

  1. Kul, mera bröd till vilda östern ;-) Blir det butik i trakten också?

    SvaraRadera
  2. Just nu får man Kannistos bröd i Degerö K-market och ett mycket litet sortiment finns i outlet på Mekanikergatan 4. Men man vet ju aldrig ... :) Sannolikt är Universitetsgatans butik enklast?

    SvaraRadera