fredag 29 mars 2013

Långfredagshumanism

Jag tänkte egentligen först skriva något om orkidéer, att en av aspiranterna på rektorskapet vid mitt universitet sagt något sådant om humanister. Vet inte om det stämmer, men ryktet säger en hel del om den skräck humanister och till och med samhällsvetare känner för den oförståelse som samhället andas mot just det som trots allt är grunden för all kunskap. Utan språk, filosofi, samhälle och kultur finns det inte heller någon vetenskap. Att politiker och tjänstemän vid ministeriet lägger sig allt mera i universitetens verksamhet, antagligen i bästa välmening, gör inte ångesten mindre bland dem som vill värna om värdet av den fria akademiska tanken.

Konst och kultur handlar om livet och om att vara människa. Konsten säger ofta tusenfallt mer relevanta sanningar om vår existens än någon vetenskap. En förtvinad humanism i en människa och i ett samhälle leder till ett förtvinat samhälle med förtvinade människor och förtvinad mänsklighet. Därför är bildning viktigt, och humaniora. Jag tröstar mig med att konsten är evig, den kommer att överleva alla teknokrater och marknadsliberalister tusenfallt.


2 kommentarer:

  1. HU:s humanister hade för ett antal år sedan (kanske ännu?) ett halarmärke som sa Humanisti on rautaa! Det är fortfarande sant.

    Det må vara att överlevnad, mat och skydd är längst ner i behovspyramiden. Men när vi väl överlevt så måste vi leva också. Humaniora lär en att tänka analytiskt och kritiskt, att det inte bara finns ett svar som är rätt, utan många sidor av tillvaron.

    Från en humanist till en annan: glad påsk.

    SvaraRadera