lördag 26 januari 2013

Särskilt roliga nyheter

En väldigt stor del av alla databaser är i dag så kallade relationsdatabaser, även om andra lösningar också breder ut sig. Relationsdatabaserna har ändå i många sammanhang oslagbara fördelar. Den mest utspridda versionen är MySQL, som från början på många sätt varit ett "Linuxaktigt" projekt, gratis för användare och utvecklare och med öppen källkod.

Då  MySQL i tiden blev uppköpt av kommersiella aktörer med annorlunda affärsmodeller lanserades så småningom MariaDB som en ny variant med fortsatt öppna licenser. Nu ser det ut som att en större rörelse från det av Oracle uppköpta MySQL-databassystemen tillbaka till helt fri programvara satt igång på allvar.  Jag är väldigt, väldigt glad att läsa om att både Wikipedia och Fedora är på väg att gå över till MariaDB. Man vågar sig nästan på lite knutpatriotisk finlandssvensk nationalism här. Och inte minst är det roligt att få bekräftat att vårt eget Open Source Archive-projekt, där vi har nöjet att samarbeta med MariaDB, resonerar i samma banor som dessa stora öppna gemenskaper.

2 kommentarer:

  1. Kyllähän MySQL on ihan samalla tavalla GPL-lisenssillä julkaistua avoimen koodin softaa kuin MariaDB:kin.

    Haluavatkohan Widenius et co myydä viiden vuoden päästä tämänkin tietokantasoftan jollekin isolle firmalle? ;-)

    SvaraRadera
  2. Sant förstås att licensen är densamma, men det finns ohjälpligt en skillnad mellan hurdan image och hurdant förhållningssätt som finns i de olika kretsarna och hur utvecklingen gått vidare? Visst är ju Widenius också en affärsman, det vore naivt att påstå något annat, fast jag tror nog inte att det gick riktigt som han hoppats med MySQL. Men jag vet inte så mycket om saken, har aldrig träffat eller ens hört honom. :)

    SvaraRadera