fredag 4 januari 2013

Biblioteksenkät
Jag genomförde i dag en snabbgallup bland husets nioåringar efter snabba rundvandringar. Vilket bibliotek skulle han välja om han ska läsa en hel bok där? Han gillade båda ställena, men valde Kajsahuset. Han tyckte det skulle vara lättare att koncentrera sig där, "det var mindre" (!  antagligen = mysigare och vilsammare). Själv fäste jag mest uppmärksamhet vid belysningen och ljuset; hur oerhört ljust Kajsahuset kändes, jämfört med det "murriga" gamla Universitetsbiblioteket. Så mindre fönster, under en tid då det inte fanns elbelysning. Intressant på det hela taget.

Jag tycker mycket om båda byggnaderna. Skulle sannolikt ändå sätta mig, av hävd och ohejdad vana, samt för stämningen och kontakten till det gamla Helsingfors, i Engels byggnad.


2 kommentarer:

 1. Jag tycker också om Nationalbibliotekets (!*) gammaldags akademiska charm, men måste erkänna att jag verkligen gillar Kajsahuset - det är ett nöje att arbeta i så speciella utrymmen. Väldigt roligt att guida folk också :-) Sen att den lilla enhetens närhet till studenterna och personalen försvinner måste man ju tyvärr också ta.


  * Kom ihåg att det inte heter Universitetsbiblioteket längre! Det är väldigt förvirrande, jag vet. Jag vet att du vet - skrev du inte en blogg om det nåt tag? - men man måste vara konsekvent, annars lär sig folk aldrig.

  Alltså, för alla som inte kan det här: Före detta Universitetsbiblioteket, "UB/HYK", heter numera Nationalbiblioteket och har inte flyttat någonstans. Nuvarande Helsingfors universitets bibliotek (obs, tre ord) består av de före detta fakultetsbiblioteken och Studentbiblioteket. I Kajsahuset finns nu de humanistiska, statsvetenskapliga, teologiska och juridiska samlingarna och Studentbibbans samlingar, de beteendevetenskapliga samlingarna finns i Kronohagen i Minerva. De utgör biblioteket i centrumkampus. De andra campusbiblioteken hör alltså också till Helsingfors universitets bibliotek. Det biblioteket har ansvar för att stöda studier, forskning och undervisning vid HU i första hand. Nationalbiblioteket en helt egen enhet, som har ett nationalansvar, bl.a. med arkivering av friexemplar. Men HU:s gamla samlingar från tidigare sekel finns fortfarande där.

  Inte alls förvirrande, nejdå... ;-)

  SvaraRadera
 2. Tack, Koko - jag glömde nog helt att ta med de nuvarande verksamheterna. Sen kommer man ju inte ifrån att Nationalbiblioteket (både som enhet och samlingarna osv) faktiskt tillhör Helsingfors Universitet. Om detta en del i Nya Argus senaste nummer ... Själv tycker jag det är en märklig lösning som det är nu. :)

  SvaraRadera