fredag 23 maj 2014

Valhemlighet

Jag har alltid ansett valhemligheten vara mer en rättighet än en skyldighet. Nu cirkulerar en del röstningsfoton på webben. I de mest vågade har personer fotat sin ifyllda valsedel och lagt ut den på Facebook. Detta har väckt debatt.

Jag själv försöker fundera på riskerna. Kan man köpa röster och kräva att säljaren gör en "stemfie" med sin valsedel? Det är det värsta hotet jag kan se med trenden, som annars lyfter fram en för demokratin viktig sak: att rösta. Hotet finns ändå inte, tycker jag, eftersom man alltid kan återvända till valnämnden och kassera en röstsedel och få en ny i stället. Det ger i och för sig en del extra jobb, och missbruk borde säkert beivras, i synnerhet om det stör andras röstande, men det går att göra.

Det är därför faktiskt inte säkert att utlagda fotografier avslöjar vem man röstat på i verkligheten. Eller hur? Finns det andra principiella problem?

2 kommentarer:

  1. Är det nån som utövar påtryckning på en så ser den säkert också att man ber om en ny valsedel. Så helt vattentätt är det inte.

    SvaraRadera
  2. Det är sant. Men det krävs inte heller att bilden publiceras på nätet för en sådan påtryckning. I praktiken är det omöjligt att övervaka att ingen fotar i båset.

    SvaraRadera