torsdag 13 juni 2013

Wikipedia for the win

I går ordnade vi en "Wikipediaklinik" på Brages Pressarkiv. Det kom så många människor att vi med ett nödrop, nästan, rymdes in i vår lilla forskarsal. På plats fanns också Tommi Kovala, Susanna Ånäs och Mikael Böök från Finlands Wikimedia. Till att börja med gav Böök en introduktion till hur man arbetar med Wikipedia. Det finns ganska många regler att beakta och ganska hård intern kontroll på att man till exempel inte för fram någon ny forskning, utan allt måste vara belagt och hänvisas till något annat ställe. Men man ska nog inte låta sig skrämmas av att man kan blir tillrättavisad i synnerhet i början. Efter inledningen högg vi helt enkelt i, eftersom det bästa sättet att lära sig är att göra. En del hade redigerat Wikipedia tidigare och hade mer intrikata frågor, andra funderade över mer elementära saker, som jag, som undrade om jag faktiskt ska grunda en sida på mitt användarnamn. Jag beslöt mig för att skjuta på det i alla fall.

Foto: Peik Henrichson

På Pressarkivet hade vi förstås fantastiska källmaterial till hands. Jag började med att fylla lite på den svenska artikeln om Johan Gabriel Granö, som är oförsvarligt mycket kortare än den finska. Det var Tommi Kovala som påpekade om saken för mig. Jag konstaterade att det är ett ganska drygt arbete att översätta eller omarbeta artikeln helt, så jag satsade istället på att göra en inforuta om honom och sedan en om Lars Sund. För att göra en sådan ska man välja en mall ur Wikipedias mallbibliotek. Orsaken varför det är viktigt och bra med inforutorna är att de är strukturerad information, som ingår i DBpedia, dvs är en del av den semantiska webbens bubblor och kan användas på många sätt i olika tjänster. Bland annat av Googles Knowledge Graph.

På det hela taget är ett otroligt roligt, men också tidskrävande att arbeta med Wikipedia. Därför är det bra med Wikimaraton och dylika workshoppar. Eller att man är pensionär. Kanske det kunde hjälpa.



8 kommentarer:

  1. Ett bra instrumen vore ett program eller script som jämförde två olika språks motsvarande wikipedia-artiklar och gav 'larm' om den ena var en stub. Då kunde tvåspråkiga översätta den utförligare artikeln och eliminera stuben.

    SvaraRadera
  2. Bra idé :) Kunde vara viktigt i flera länder, eftersom det lära vara en allmän tendens att minoritetsspråk blir lite i skymundan

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att ni fick till det här! Det ska bli spännande att se fortsättningen på det också. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Folk var nog rätt inspirerade, så det ser ganska lovande ut på den punkten.

      Radera
  4. Trevlig rapport från ett tydligen trevligt wikimöte. Om ni undrar över saker på Wikipedia, kan ni med fördel fråga i min användardiskussion. Jag är fadder på svenskspråkiga Wikipedia och nås via att skriva Användare:Paracel63 i sökrutan. Som min kollega ovan (som bor tvärs över gatan från mig) uttryckte sig – Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Tommix: Det finns ett verktyg som heter Manypedia, som kanske kan vara något i stil med vad du efterfrågar: http://www.manypedia.com/

    SvaraRadera
  6. Annars så kommer kanske också detta projekt att genrera nya möjligheter på den punkten? http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikidata

    SvaraRadera