tisdag 20 oktober 2015

Semantik, svett och tårar

Av hänsyn till mitt blodtryck lät jag bli att gå och lyssna på det första blocket med keynotes på årets It-dagar för högskolor. Inte för att jag veterligen har problem med blodtrycket, men kombinationen jurister och personuppgifter i digital miljö tenderar åsamka mig diffusa symtom av överspändhets- och/eller hysterikaraktär. På finska kallas det "itkupotkuraivarit". Ids inte gå desto närmare in på ämnet.

Resten av dagen förlöpte under hektiska möten med kunder och kolleger blandade med några föreläsningar. Att höra på erfarenheterna från Aaltos sammanslagning av tre högskolor borde vara obligatorium för alla glada amatörer, som inbillar sig att sammanslagningar är ett jättesnabbt och bra sätt att åstadkomma effektivering. Aalto har tydligen klarat det hyfsat bra vad gäller informationsförvaltning. Men det har tagit sju år att få det något så när rullande. Säkert blir det förbättringar och effektiveringar av betydelse i slutändan. Men det har varken varit billigt, enkelt eller snabbt. "Medelsvårt" fall, kategoriserade Pekka Kähkipuro från Aalto det som. En utmaning var enligt honom akademisk frihet/konservatism. Det är samma sak vi kommit till inom arbetet med öppen vetenskap: forskare vill, kan och ska jobba självständigt, egensinnigt och kreativt. För it och informationsförvaltning är det ingen dans på rosor, utan bara att finna sig i. Förändring tar verkligen tid och kräver mycket arbete med kommunikation, marknadsföring och kundarbete. Hjälps inte, så ska det vara.

För övrigt dagen givande. Särskilt uppskattade jag sessionen om semantisk interoperabilitet där ett fantastiskt arbete har gjorts. Det är helt grundläggande och en förutsättning för att arbetet med en nationell ESB-lösning ska kunna genomföras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar