fredag 20 februari 2015

Knäck på kulturarv

Aalto uni, Open Knowledge Finland, Undervisnings- och kulturministeriet och Avoin GLAM-nätverket lanserade nyligen en tävling för kodare för att utnyttja digitala kulturarvsmaterial: Hack your Heritage. Det är möjligt tack vare ett flerårigt arbete man gjort för att få material som är fria från upphovsrätt från arkiv, museer och bibliotek ut på nätet. Arbetet är imponerade. Det handlar om ett aktivt nätverk av intresserade och initiativrika människor från många olika organisationer. Det konkreta resultatet kan man till exempel se på listan av material som erbjuds i dag.

Vi har kommit långt från den lite misstänksamma och skeptiska inställning mot att ösa ut material gratis på webben som var rådande för några år sedan. Och det bästa är ju att det är så roligt och givande för alla, när historia och kultur blir så här lättillgängligt. Vad som särskilt gläder mig är att Svenska litteratursällskapet hela tiden varit en föregångare och bidragit med mycket kompetens och erfarenheter i hela processen. Det gör det finlandssvenska kulturarvet synligt och intressant. Det finns ju fina skatter att komma med och de har också rönt en hel del uppmärksamhet. SLS bilder på Flickr har väckt intresse, inte minst de gamla bilderna från Helsingfors.

Nu återstår att se vad tävlingen resulterar i. Rykten säger att det finns mycket kreativa och spännande saker på gång. Den 26 mars får vi se resultaten, det blir säkert en tillställning värd att besöka. Arbetet för öppenhet inom kulturarvssektorn är en framgångshistoria som väl kan fungera som exempel för andra sektorer.


Att sprida material på nätet ger också möjligheter 
få ny och förbättrad information med hjälp av allmänheten. 
Lisbeth, Rickard och F.R. Faltin på järnvägsstationen ca 1910. Utgiven av SLS, 2012.
(Obs att det går att bläddra vidare i samlingen genom att klicka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar