söndag 6 april 2014

Fallet Gardenia

Anna Back har skrivit en viktig kolumn om hur fint den nya ekonomin fungerar då man kopplar den samman med allmännytta och kommunala uppdrag. (s. 7 i Hbl , finns inte ännu på webbsidan) Gardenia som grundades och byggdes av Helsingfors stad i slutet på 1990-talet har under många år erbjudit undervisning och informationstjänster för stadsborna. Men verksamheten är upplagd som ett företag. Som gör rejäl förlust. Faktum är att det inte alls går ihop ekonomiskt, det är ett mysterium hur man kunnat hålla igång så länge. Man förstår att det inte går att fortsätta så här.

Samtidigt: om orsaken är att man inte drar in tillräckligt med pengar genom att fakturera stadens undervisningsväsen tillräckligt, samtidigt som hyreskostnaderna för en byggnad staden själv investerat i också som ett arkitektoniskt projekt är "för höga", så blir ju slutresultatet lite komiskt. Man har under åren plöjt ner en massa pengar i detta och nu använder stadens skolor de fina undervisningsmöjligheterna allt mindre?

Skulle det på riktigt vara en möjlighet att resignera i att försöka driva Gardenia som ett företag och göra det till en del av kultur- eller utbildningsväsendet i stället? Och försöka få ut maximal nytta och användning av stadens investering?
Tii-Pii hette det segrande bidraget av arkitekt Hannu Tikka som presenterades i Hbl 9.3.1998Inga kommentarer:

Skicka en kommentar