söndag 16 mars 2014

Utpressning

En kort notis från högskolevärlden: svetssystemet som satts upp för att pressa studenterna att bli färdiga så fort som möjligt, ser inte ut att fungera (mutu&huuhaa som borde verifieras genom forskning). Studenterna försöker både arbeta och studera med tråkiga konsekvenser. Stress, avbrutna kurser, hälsoproblem både somatiskt och psykiskt  .... Åtminstone inom humaniora fungerar det verkligen inte, enligt min subjektiva bedömning. Studier inom humaniora kräver tid. Att bränna ut unga människor redan under studierna är dumt och kortsiktigt. Ge oss tillbaka den akademiska friheten.

Slut på rapporten.

4 kommentarer:

 1. Exakt. Människor med rik bildning, helhetssyn och mångsidighet kan man inte frambringa i något slags 'putkiutbildning'. Vad man får fram är 'specialister' med smal och ytlig kunskap, ur stånd att bedöma, associera och skapa nya teorier, tankar och teorier,,,

  SvaraRadera
 2. När jag gick i yrkeshögskolan måste jag arbeta vid sidan om för att har råd med hyran. Jag hade möjlighet att arbeta inom samma branch som jag studerade vilktet gav mig erfarenhet. Det är tungt att gå i skola och arbeta samtidigt men också väldigt givande.

  SvaraRadera
 3. Ja, jag tycker att det är helt bra att man jobbar medan man studerar. Bra för den studerande, för företagen och för nationalekonomin. Men man ska inte behöva bränna ut sig. Brådskan och kraven är så hårda att det slår tillbaka på alla nu, tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Också att jobba i en helt annan bransch, som butikskassa, städare eller ngt sådant är en mycket nyttig erfarenhet för vem som helst ...

  SvaraRadera