onsdag 5 mars 2014

Konsulter, tjänstemän och kompetens

Den som har en halvtimme tid rekommenderar jag att tittar på Marko Hietikkos program om hur arbetet läggs upp inom en sektor med långt driven new public management och hur det påverkar dels ekonomin, dels kunskapsförvaltningen. Det vill säga gällande det senare, att den saknas i det närmaste totalt.

Det skulle vara av stort intresse att få se liknande analyser från andra sektorer. Kostnaderna riskerar bli mycket stora för samhället, anser jag. Därmed inte sagt att det ibland kan vara bra att köpa in specialkompetens utifrån. Men när är det billigare att göra det, än att anställa en expert och hålla kunskapen inom organisationen? I synnerhet om det gäller verksamhet som är oumbärlig, i praktiken kontinuerlig och det är viktigt att den håller bra kvalitet?

Statsrevisorerna har nog en hel del att tänka på, och jag hoppas att de satsar på att faktiskt fundera över också andra resurser än pengar. Oinsatta tjänstemän kan ställa till med stor skada, varför statens produktivitetsprogram är ett verkligt högriskprojekt, där jag är rädd för att riskhanteringen varit något mager.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar