I dag vill jag kommentera en annan text ur gårdagens Hbl, nämligen Anna Rotkirchs kolumn om gamla gravar, ofta bortglömda, mystiska och okända, till och med för dem som bor i grannskapet. Lite information om dessa finns faktiskt att få, tack vare att Museiverket öppnat sin data och den kan nås via Lantmäteriverkets Kartfönster. Det gäller att välja att lägga på ett lager av Museiverkets data på kartan. Informationen är ganska knapphändig, men jag hoppas vi kunde utveckla en utvidgning eller version av den svenska tjänsten Platsr.se, som kunde göra det möjlig att lätt komplettera och berika materialet. Att det funkar ser man ju lätt.
Inget hindrar ju i och för sig att man redan i dag kunde bygga en app som använder data från Museiverket (i Danmark finns minst en sådan Historisk Atlas och i Sverige Kringlas app - hälsningar till deltagarna i Apps4Finland - eller finns det någon app jag missat?) Ett annat ställe där man kan samla och dela både bilder och information är givetvis Wikipedia. Det finns t ex en app för att ladda upp bilder på Wikimedia. Att använda sig av dessa kanaler för att sprida kunskap och dela information är ju tillåtet för alla, för privatpersoner, föreningar och myndigheter. Bäst vore om informationen kunde flöda så fritt som möjligt, så man kunde kombinera och sortera den enligt behov. Öppna gränssnitt är därför viktiga.
Yhteisiä merkkipäiviä vuosina 1810-12
11 timmar sedan
Testa appen "Kringla" som ges ut av Riksantikvarieämbetet, samt även samma myndighets utsökta funktion "Fornsök", där samtliga registrerade fornminnen i Sverige finns registrerade. Hur kul som helst!
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaMera information om fornlämningar och kulturmiljöer på Museiverkets egna sidor:
http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx
Tyvärr bara på finska, förutom Byggda kulturmiljöer av riksintresse:
http://www.kulturmiljo.fi/read/asp/rsv_default.aspx.
Hälsningar
Sirkkis, arkeolog
Tack för kommentarer och tips!
SvaraRadera