🧙♀️ Hittepå ekonomi
Vita huset: "President Trump frigör ekonomiskt välstånd" under temamånaden för ekonomisk läskunnighet
Peter Navarro, Trumps ekonomiska rådgivare, förklarade i veckan att förhöjda tullar innebär skattesänkningar och Trump själv viftade på Befrielsedagen i Vita Husets rosenträdgård med en plansch med tullprocenter, som verkligen inte beskrev andra länders tullar på amerikanska varor, utan var framtrollade med en minst sagt fantasifull formel som troligen avsågs spegla handelsbalansens och handelns omfattning med respektive land. Vad som är anmärkningsvärt är, att det uttryckligen handlar om varor medan USAs största exportsektor, tjänsterna, var utelämnade. Det visar på förutom den avsiktliga förställningen av verkligheten, också på Trumps oförmåga att tillmäta immateriella saker något värde. Det är fullständigt följdriktigt att man hittar på korrelationer, siffror och teorier på stående fot, för att förvränga till sig något som liknar argument.
Medan börsen fortsatte falla varnade centralbanken Fed för att inflationen kommer att stiga och bankerna bedömer att risken för recession ökar. Trump hälsade tillbaka att Fed inte ska göra politik, men att det nog vore ett utmärkt läge att sänka räntan. Tydligen oroar han sig verkligen inte över stigande konsumentpriser. Trots att någon förutspått en 5% inflation i slutet av året.
Tanken att handel i sig kan vara något man gör frivilligt för att båda parter vinner på en affär är totalt främmande för Trump, vilket gör att hela synen på ekonomin är helt frikopplad från verkligheten. Till exempel straffas Lesotho mycket hårt, eftersom USA importerar diamanter därifrån (som alltså de själva vill ha). Från WTO påpekade man ett tullarna ändå bara berör en liten del av världshandeln. Någonstans hotar möjligheten att man börjar försöka handla allt mer i andra valutor än dollar. För hur kan man lita på en valuta vars hemland agerar fullständigt irrationellt och labilt?
🧜♀️ Hittepå säkerhet
Laura Loomer: "Hur vet man att någon är illojal mot Trump? De försvaras av MSNBC och CNN"
Säkerhetsrådgivaren Michael Waltz, som utmärkte sig i signal-skandalen, har fortsatt att utmärka sig, sedan det framkommit att han skött tjänsteärenden per gmail. Den arroganta och sorglösa inställningen till de avancerade säkerhetssystem som byggts upp under decennier, får en att tänka att DOGE kunde spara ganska många miljarder genom att lägga ner dem om man ändå använder vanliga kommersiella tjänster. Försvarsminister Hegseth har också haft med sig (åtminstone) sin fru på konfidentiella möten med utländsk militärledning. Folk var för chockade eller artiga för att säga något, men man kan tänka sig att det hade inverkan både på vad som sades och förtroendet för USA. Med andra ord kan ingen mera lita på att USA kan hålla tätt med någon känslig information.
En oro inom Vita huset kunde ändå anas efter signal-skandalen. Efter att ha träffat konspirationsteoretikern Laura Loomer avskedade Trump i stället för sina klåpande ministrar en stor del av säkerhetscheferna, bland andra NSA:s direktör. Det enda avgörande är fortsättningsvis lojaliteten till Trump. Strunt i kompetens. Nu har i alla fall någon fått foten, även om de inte hade med läckorna att göra.
Förloppet bekräftar än en gång, att Trump är fullständigt utelämnad till dem han personligen umgås med och som lyckas smickra in sig. Det finns ingen egen djup övertygelse, förutom den svartvita och materialistiska strävan efter makt, där tullarna ingår som ett verktyg vid sidan av alla sorters hot och utpressning framom allianser och samarbete. En halv timme räckte för Laura Loomer. Trump ekar ofelbart åsikterna av den han talat senast med.
🎅 Hittepå forskning
Vita huset: April utlyst till temamånad för cancerkontroll. "Min administration är fortsatt engagerad i att driva banbrytande medicinska framsteg och leda utvecklingen av innovativa behandlingar för att bekämpa och förebygga alla former av cancer."
Uppsägningarna fortsätter inom forskning och hälsovård. Närmare 700 forskningsprogram har körts ned och 1600 kontrakt ska sägas upp vid National Institute of Health. Flera hundra kliniska tester måste avbrytas. Det är bland annat cancer-, vaccin- och diabetesforskning som drabbas särskilt hårt. Flera rättsprocesser är ändå igång och läkemedelsmyndigheten FDA:s forskningschef Peter Marks, som bland annat möjliggjorde Covid-vaccinets rekordsnabba lansering, sade upp sig på grund av bl a hur Kennedy hanterar mässlingsutbrottet i Texas.
Väder- och klimatforskningsinsitutet NOAA kämpar för sin webbnärvaro och sin verksamhet som också drabbats av nedskärning och avbrutna kontrakt. Flera berömda professorer, bland den Timothy Snyder, lämnar nu USA, medan Kennedy fantiserar ihop ovetenskapliga utredningar om vacciner.
Man har även sagt upp eller permitterat experter som arbetar med insamling av ekonomisk statistik, bland andra dem som producerar bostadsprisindexet, som anses vara en viktig indikator. Behändigt i längden för Trump.
🤡 Hittepå makt
Trumps maktprojekt bygger på en teori som tar avstamp i det faktum att gränsdragningen mellan den lagstiftande och den exekutiva makten i grundlagen inte är specifikt definierad, utan har omförhandlats och implementerats lite olika under olika tider. Men teorin, eller läran kunde man kanske nästan kunna säga, har dragits till sin spets tanken om presidentens ensidiga maktutövning, och en del teoretiker ger presidenten en total lagstiftande makt. Vissa, såsom Vance, drar resonemanget ännu längre och har påstått att inte ens den dömande makten ska begränsa presidents makt. Vad som nu i praktiken skett är att kongressen gett över makten till Trump. Men det innebär inte att det är ett beslut som står fast om två år, då följande val hållits. Om det hålls. I veckan väcktes åtal mot flera dekret som anses hota rösträtten med nya begränsningar.
Egentligen har inte presidenten makt att utlysa massiva tullar eftersom den lagstiftande makten tillhör kongressen. För att kringgå detta utlyste Trump ett nödläge inför deliriet den 2 april. Däremot utmanades fentanylnödläget som låg till grund för Kanadatullarna i senaten, då fyra republikaner röstade med demokraterna för att fälla detsamma och man till och med lyckades tvinga behandling i representanthuset. Trots att Trump troligen kan stoppa det hela är det nog ett tecken på att politikerna i Washington börjar känna av ett visst tryck från sina hemstater. Demokraterna har också tagit till olika metoder för att bromsa beslut, såsom Cory Bookers 25 timmar långa tal och krav på oändliga omröstningar.
Domarvalet i Wisconsin slutade också med en svidande 10-procents förlust för Musk och MAGA-folket. Samtidigt flirtar Trump med en tredje period och säger att det är enkelt att kringgå grundlagen på denna punkt och driver på bredare utövning av dödsstraff.
👺 Hittepå förhandlingar
Trumpregimen låter påskina att man kan förhandla om allt, såsom till exempel tullarna. I verkligheten är det både praktiskt och teoretiskt omöjligt, eftersom inga krav eller villkor framlagts och det knappast finns resurser att förhandla med så många parter. Målsättningen torde ändå i första hand vara att få tullinkomster och allmän protektionism, så förhandlingar är intressanta endast om de handlar om stora summor och stora potentiella vinster för USA.
Krisen i Mellanöstern verkar just nu mest skötas genom att "bekämpa antisemitism" vid amerikanska universitet. Förhandlingarna med Zelenskyj har också utvecklats till en fars, då USA hela tiden ändrar villkoren för sitt "samarbete" med Ukraina. Också diskussionerna med Putin verkar ansträngda för tillfället. Samtidigt börjar det nu synas tecken på att Kina försöker fylla det tomrum som fötts på många håll då USAid lagts ner. Inga förhandlingar där inte, och inget sinne för osynliga värden eller mjuk diplomati.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar