Den läckta (eller kanske rättare sagt "ofrivilligt offentliga") chatten där USAs ledning diskuterade anfallet mot Jemen visade tydligt det fadersmord man fantiserar om i förhållande till Europa och som särskilt vice president Vance aggressivt öppet odlar. Trots att ingen i Europa veterligen bett om hjälp i detta fall, ansåg man sig komma till "undsättning", inte ens för Israel, utan uttryckligen Europa. Att Europa sedan bör återgälda tjänsten var tydligen Trumps enda hälsning till diskussionen.
Det är lätt att känna igen hur regimen bygger narrativet, bekant från såväl populister som i diktaturer: genom provokationer bevisar man för folket hur ond och orättvis omvärlden är. Detta är en logisk förklaring till varför man först av allt ser till att bryta alla allianser. Det ger makthavaren en position som den enda som kan rädda landet, då "hela omvärlden" är emot "oss" och roten till alla problem. Denna sinnesstämning kommer Trump att vara i svårt behov av mycket snart, då börsen fortsätter att falla och ekonomin hamnar i allt värre problem.
♟ Maktspelet
Maktens mekanismer blev också tydligt bekräftade, då de signal-ertappade både ljög och skyllde på "korrupta" motståndare. Också Trumps beteende är följdriktigt: erkänn ingenting. Det innebär att han som vanligt sade att han inte vet något. Det är en strategi som man kan förvånas över att gång på gång verkar funka, trots bilden av den starka ledaren. Man kunde tänka sig, att alla är ense om att det är hans uppgift att veta, och att det är ett tecken på svaghet och dålig kontroll att han flyr ansvar på detta sätt. Läckan kommer inte heller att leda till åtal. Helhetsintrycket av administrationens handlande blir alltså både korrupt och inkompetent, på ett sätt som nog kan skada den. Klåparna är nu utåt sett förlåtna, men allt stadigare i Trumps grepp.
Musks accelererande inblandning i domarvalet i Wisconsin, där han nu i sin desperation sträckt sig till att närmast köpa röster, har lett till åtal. Intressant är att samma sak gick igenom inför presidentvalet, då Musk delade ut miljonchecker åt folk. I Wisconsin är detta explicit förbjudet i lag. Valet har också fått allt större prestige för de inblandade. För Musk handlar det om en juridisk tvist där Tesla är inblandad, för demokraterna om majoriteten i delstatens högsta domstol och förlängningen om frågor om såväl abort som t ex det numera vanliga trixandet med valområden. Emellertid åstadkom ett utfyllnadsval i Pennsylvanias senat en mindre skrämselhicka hos republikanerna i veckan. Det har inte gått bra för republikaner i val den sista tiden, ens i deras starka områden. Nästa vecka väljs en efterträdare i representanthuset till Michael Waltz, befordrad klant i gruppchatten, i ett mycket rött distrikt i Florida. Galluparna där är t o m överraskande jämna. Demokraternas kandidat har en tiodubbel budget. Situationen fick Trump att återta utnämningen av USAs FN-ambassadör. Stefaniks distrikt i New York har de senaste åren röstat republikanskt, men har också röstat för demokraternas senatorer Schumer och Gillibrand. Maktbalansen är hårfin också på riksnivå och Trump är tydligen medveten om vikande stöd. Annars är man ofta osäker på vilken information som når honom.
📉 Affärerna
Trump lever fortfarande med den konstiga uppfattningen att importtullarna betalas av utländska företag, inte av amerikanska konsumenter. Både kortsiktiga och långsiktiga ekonomiska prognoser ser dystra ut. När nu tullarna når bilindustrin nästa vecka berörs en för människor konkret del av ekonomin. Så är inte heller Trumps argument längre ekonomiska, orsaken för biltullen är enligt dekretet att itu med ett "kritiskt hot mot USA:s nationella säkerhet". Inflationen steg och börsfallen fortsatte, också de stora techbolagen föll med flera procentenheter igår. Bara priset på guld verkar stiga stadigt. Börsen ligger nu ungefär lika som förra sommaren, men det är bra att notera att vi har en period på flera år av mest stark tillväxt sedan pandemin. Frågan är ändå ett hur stort fall som är acceptabelt för regimen och huruvida det finns stora bubblor. Börsspelare kan också lätt vinna på fallande kurser, men om realekonomin krymper är nog slutresultatet ändå en bedrövelse för de flesta. Man har också svårt att tro att företagen generellt är jättenöjda med att deras värde bara fortsätter att minska. Var ligger smärtgränsen?
🏛 Lögnen
Förutom domstolar har trumpadministrationen den senaste tiden gett sig på privata advokatbyråer, universitet och medier. De allra flesta fall har slutat med förlikningar, där Trump cashat in rimliga summor, men samtidigt tvingat motparten till tystnad och återhållsamhet i sina uttalanden och åtgärder.
USA:s kultur- och naturhistoriska verksamhet är sedan 1846 organiserad under Smithsonian Institute i vars styrelse numera Vance sitter. I veckan gav presidenten en order om att museerna inte på något sätt ska "dela folket" i sina utställningar eller sin verksamhet. Ordvalen och beskyllningarna i dekretet är hårda (prohibit, perpetuate a false reconstruction of American history, inherently racist, sexist, oppressive, or otherwise irredeemably flawed osv.) Styrningen är ändå i huvudsak ekonomisk, eftersom Smithsonian är delvis privatfinansierat kunde man i teorin bjuda på motstånd, men det är tveksamt om så sker. Statsfinansieringen har vägt mer än integriteten till exempel vid Columbia University. Undfallenheten har varit närmast allena rådande bland institutioner av alla slag. Hittills har inte ett pip hörts från Smithsonian hörts vad jag kunnat finna.
🥷 Catch and revoke
Immigrationsmyndigheterna, vars ytterst slarviga metoder visat sig ha lett till bortförandet av oskyldiga personer till fängelset i El Salvador, har tydligen utvecklat ett AI-baserat system som på basis av webbdata lottar ut folk som arresteras på gatan och deporteras. Utrikesminister Rubio lanserade programmet i början av mars och resultaten syns redan: en turkisk student blev gripen mitt på ljusan dag för pro-Hamas-aktivism. Det verkar som att orsaken är att hon var en av flera skribenter i en skrivelse i en studenttidning, där man begärde att universitetet skulle följa studentkårens önskemål om stöd för palestinierna (det är svårt att med bästa vilja läsa in något stöd till terrorism eller ens antisemitism i texten).
Poängen är förstås just precis att utvisningarna görs på mycket vaga, otydliga och slumpmässiga grunder för att skapa största möjliga känsla av osäkerhet bland så många som möjligt. Just nu har en domstol stoppat utvisningen av den turkiska kvinnan. Anmärkningsvärt är alltså att man inte begränsar förföljelse och deportation till människor som saknar tillstånd och papper, utan även till människor med lagliga visum. Det talas även om att frånta människor medborgarskap, något som skett endast ett 40-tal gånger detta sekel och har gjorts då folk bevisligen varit aktiva nazister eller andra krigsförbrytare eller av andra mycket grava orsaker. Frågan är om det i något skede blir ett lika allvarligt brott att utnyttja sin yttrandefrihet. Steget dit blir allt kortare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar