söndag 15 mars 2015

Ultra Open Science

Det finns alltså folk som faktiskt bedriver öppen forskning, seriöst öppen forskning. Det kräver ganska mycket mod och tilltro, att lita på att det vi-tänk (rekommenderar varmt videon nedan) som driver både Wikipedia och utveckling av öppen källkod, ska funka också inom det akademiska. Egentligen är det helt absurt att det blivit så, eftersom transparens och tro på utveckling genom dialog är helt grundläggande grejer inom forskning och vetenskap, och borde vara helt självklara saker för varje forskare. Men vi har sega strukturer som drar åt andra hållet, mycket sega. Därför är det så väldigt roligt att lyssna på människor som struntar i strukturer och istället bara gör det som är rationellt och vettigt.

I tisdags ordnade finska Open Knowledge Foundations forskningssektion tillsammans med forskarkollegiet vid Helsingfors Universitet och digitaliseringsprofessorn Mikko Tolonen en givande Show & Tell-frukost gällande radikalt öppna forskningsmetoder.

Vad som är påfallande är att ingen av dessa forskare hittills verkar ha haft några större bakslag eller problem. Snarare tvärtom. Det verkar ganska klart att delad kunskap är mångfaldig kunskap också inom forskningen och det hela vägen. Samuli Ollilas projektpresentation är intressant. Jag rekommenderar att man bekantar sig med det om man vill komma lite djupare in i problematiken.

Dessutom var det för mig personligen mycket intressant att lyssna till och tala med Eetu Mäkelä kring strukturering av texter och arbete med metadata och ontologier. Vi berörde också digitala tidningsmaterial och metadata i våra diskussioner. Det är ett mycket aktuellt och intressant område och det skulle nog vara mycket intressant att höra vad de centrala finlandssvenska aktörerna tänker om dessa frågor.

Jag skrev en kort bloggtext på finska utgående från evenemanget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar