fredag 28 februari 2014

Wikimaps

I dag hade vi ett fint internationellt möte om gamla kartor och att förse dem med sådan metadata att de kan läggas på moderna kartor, vilket skulle öppna för mycket fina sökmöjligheter och andra intressanta tjänster. I dagens läge är till exempel Riksarkivets digitaliserade kartor rätt hopplösa att söka bland. Lyckligtvis är Riksarkivet med i detta projekt, som sparkats igång av Susanna Ånäs och nu har sitt hem hos Wikimedia. Det fanns alltså deltagare från Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland, Storbritannien och Nederländerna. Helsingfors stad var med och berättade vad de jobbar med, och vi fick också bekanta oss med ett open source-verktyg, som man kan använda för att anpassa gamla kartor till moderna kartbotten.

Det vore förstås spännande att till exempel kunna söka gamla kartor från olika källor bara genom att välja ett geografiskt område på en modern karta. Sådant torde vara rätt enkelt att göra, men det behövs talkoarbete för att skapa den metadata som behövs för de gamla kartorna, som förstås har olika och i bland helt felaktiga proportioner. Men det finns också annan information som är kopplad till platser. Själv skulle jag vilja säga att det finns tre slags information:


  • Koordinater. Dessa kan antingen vara punkter eller områden (polygoner)
  • Ortnamn och adresser. Begrepp som hör ihop med platser, kan ha många varianter
  • Tidsperspektiv. Viktigr alltid, men inte minst i detta fall: tidpunkter, före, efter, mellan ...

Alla dessa är sökkriterier som borde fungera bra, för att en tjänst med gamla kartor ska vara användarvänlig. Dessutom vill man ju gärna ha en möjlighet att lägga till information eller länkar till relaterade material, så som gamla fina fotografier som äntligen allt mera börjar dyka upp på webben.


Signe Brander (1907), Helsingfors stadsmuseum via Finna.fi

2 kommentarer:

  1. Redan nu en hel del av den information som du skulle vilja ha av kartorna är troligen i själva verket med i de arkivdatabas som man nu använder för att söka kartorna. Dvs.ortnamn och addresser ofta finns där, och från namnet av socken eller kommun kan man få ut även åtminstone något slags koordinater och i de mesta arkivenheter det finns också året. Då skulle det troligen vara möjligt att automatiskt eller åtminstone halvautomatiskt att få med största delen av den viktiga informationen om man t. ex. skulle uppladda kartsamlingarna från arkivverekets digitalarkiv ( http://digi.narc.fi ) till Wikimedia commons (http://commons.wikimedia.org ) - eller så tror jag åtminstone utan känna till de tekniska procedurer som det nu finns för göra sådana uppladdningar.

    SvaraRadera
  2. Ja, man tycker att åtminstone en del av informationen kunde skapas automatiskt av den info som finns i olika system ...

    SvaraRadera