När jag skrev sammanfattningen av det gångna året för firman, insåg jag än en gång, hur fantastiskt roligt och viktigt nätverkande är för mig. Under året har jag jobbat mycket med två nätverk: Pondus och Inkludera Flera. Jag när en mycket stor tilltro till nätverkande som lösning på många problem och som den verkliga motorn i utveckling och framgång. Den bästa effekten får man genom informell kommunikation, enkel och utan alltför strikta strukturer, mellan professionella personer som arbetar med substansfrågor. Det förutsätter organisationer som är flexibla och där alla medarbetare har mandat att använda sina egna kontakter, sitt omdöme och inflytande för att föra saker framåt. Organisationer där man kräver extremt noggrann planering och rapportering låser sina egna möjligheter till dynamisk utveckling, förutom att man avmotiverar personalen på ett effektivt sätt.
De starkt hierarkiska organisationerna är dömda att bli marginaliserade och efterblivna i längden. Som en vän till mig kommenterade över lunch i veckan: "Vi har en fantastisk skola och grundutbildning, men vad i all världen händer med alla dessa potentiellt framgångsrika duktiga människor sedan? Vad är det för fel på den högre utbildningen, på cheferna och ledarna i vårt land?" Jag har sagt det förr, och jag säger det igen: Jag är övertygad om att vårt lands framgång avgörs mer än något annat av om vi lyckas utveckla ledarskap och organisationskulturer på ett sådant sätt att våra sakkunniga, välutbildade människor kan och får använda sina kompetenser på ett maximalt sätt. Också den högre utbildningen bör medvetet utvecklas mot större öppenhet. Under mina projekt har jag stött både på "modiga" och dynamiska organisationer och på hierarkiska och försiktiga dito. Det är lätt att se var utvecklingen sker. Ibland finns båda kulturerna inom samma organisation. Det är spännande.
Trots att detta med nätverk och social och emotionell kompetens är så uttjatat att man mår illa, är det viktiga saker. Man hoppas förstås de snabbt skulle bli så självklara att vi slapp tala om dem.
Yhteisiä merkkipäiviä vuosina 1810-12
5 timmar sedan
det mesta jag har lärt mig om projektledarskap var nog en en och en halv månads intensivkurs i drama som ingick i mina studier. där sku man bl.a. leka groda, ligga på marken och göra konstiga ljud etc. efter det har jag aldrig varit rädd för att uttrycka en kreativ idé i sällskap med också kostymklädda herrar. vem hade väl trott det?
SvaraRaderaDet låter bra!
SvaraRaderaGe mig namnet till några som jobbar i en modig organisation, med litet originella men ändå kloka och goda anställda. Gärna lönsamma+bra organisation och med förnyelsepotentiel.
SvaraRadera(Alla MacDonald's är uteslutna)Ska göra "fältstudie" utan att känna till en enda arb etsplats. Var kan jag simulera en sån? Please, please.Du är ju själv en frontfigur, kan man inte få intervjua dig?
Jag vill veta hur man beräknar hur kunskapsintensiva tekniska system egentligen är. Jag har tusen teser tillgängliga om vad kunskap är men vilken kunskap ska arbetsplatsen prioritera som den ändå "vinner på". Alla företag vill ju vara kunskapsintensiva, teknikledande och vinstgivande, men är det kanske personkännedom mer än teknikkännedom, som genererar marknadsfördelar?Mvh Lisbeth
RaderaOj, klart du får intervjua. :) Annars tycker jag exempelvis svenska Riksantikvarieämbetet är rätt framåt.
SvaraRaderaMen, nu kände jag hopp om mitt arbete. Oh vad du är snäll. (Jag beundrar dig, men trodde du var för "fin", för mig TACK! Nu känner jag mig inte helt utan stöd.
SvaraRaderaMvh
Lisbeth